Maia Sandu, propusa de Partidul Liberal-Democrat (PLDM) pentru functia de premier al Republicii Moldova, propune o serie de masuri pentru combaterea crizei economico-financiare si cere un "partener de incredere" la conducerea Bancii centrale, informeaza Mediafax. Maia Sandu a dorit sa atenueze speculatiile conform carora ar fi conditionat preluarea functiei de prim-ministru de inlocuirea conducerii Bancii Nationale si a Procuraturii Generale a Republicii Moldova.

"Pentru ca exista diverse interpretari ale pentru a accepta nominalizarea la functia de prim-ministru, vreau sa fac urmatoarele precizari: 1) nu am cerut sa formez eu Cabinetul de ministri. Realizez ca este dreptul partidelor sa inainteze persoane conform acordului incheiat. Cred, totusi, ca trebuie sa pot sa am un cuvint de spus asupra componentei. 2) Nu pot sa-mi asum responsabilitatea pentru politica economica si financiara a statului si sa fiu sigura ca voi putea realiza toate masurile pentru obtinerea unui program cu Fondul Monetar International atat timp cat Guvernul nu are un partener de incredere la Banca Nationala. Evenimentele din ultimele luni ne-au demonstrat ca nu putem fi siguri ca managementul actual al Bancii centrale face tot posibilul pentru a asigura integritatea si stabilitatea sistemului bancar", a scris Maia Sandu pe Facebook.

In al treilea rand, "in primele zile ale activitatii, noul Guvern va trebui sa vina cu un plan de masuri anticriza, care va include si reducerea semnificativa a cheltuielilor publice. Este evident ca, cel putin pe termen scurt, aceste masuri nu vor contribui la cresterea standardelor de viata ale populatiei. Pentru ca sa avem obraz sa cerem populatiei ca sa ne sprijine sa putem depasi aceasta situatie, care este o consecinta directa a furtului din sistemul bancar, trebuie, cel putin, sa transmitem un semnal clar ca institutiile statului, in sarcina carora este tocmai prevenirea unor asemenea ilegalitati, sunt sanctionate", a adaugat Maia Sandu.

"De asemenea, am solicitat ca, inainte sa initiez orice discutie cu deputatii, sa am o intalnire cu conducerea partidelor, cu participarea partenerilor de dezvoltare, pentru a ma asigura ca avem aceeasi intelegere si acelasi nivel de angajament cu privire la actiunile pe care trebuie sa le intreprindem in vederea deblocarii finantarii externe, dar si pentru a exprima solicitarile la care m-am referit mai sus", a subliniat premierul desemnat al Republicii Moldova.

Maia Sandu a fost propusa de Partidul Liberal-Democrat (PLDM) pentru functia de prim-ministru al Republicii Moldova.

Partidul Liberal-Democrat, Partidul Democrat si Partidul Liberal din Republica Moldova au semnat joi acordul pentru formarea unei noi coalitii - Alianta pentru Integrare Europeana 3.

Liderii celor trei partide proeuropene din Republica Moldova (Partidul Liberal, Partidul Democrat si Partidul Liberal-Democrat) au anuntat marti seara ca au parafat acordul de formare a unei noi coalitii de guvernare, urmand ca PLDM sa desemneze premierul, iar PDM presedintele Parlamentului.

Actualul Guvern moldovean, sustinut in Parlament de comunisti, este condus, interimar, de Natalia Gherman, dupa ce premierul Chiril Gaburici si-a anuntat demisia pe 12 iunie, pe fondul unei anchete privind presupusa falsificare a unei diplome de studii.