Turcia a confirmat vineri ca si-a deschis baza aeriana de la Incirlik (sud) pentru avioanele americane care bombardeaza pozitii ale gruparii jihadiste Statul Islamic (SI) in Siria si Irak, fara a oferi totusi detalii in legatura cu conditiile utilizarii bazei, relateaza Agerpres.

Aceasta baza "va fi utilizata intr-un anumit context", a declarat presedintele turc Recep Tayyip Erdogan pentru presa.

Oficiali americani au anuntat joi ca Turcia a fost de acord, dupa multe discutii, sa permita avioanelor americane sa-si lanseze misiunile impotriva SI de la Incirlik si de la alte baze aeriene.

Unda verde a fost data dupa o convorbire telefonica intre presedintele turc si omologul sau american Barack Obama.

"Am avut o discutie cu Barack Obama, ne-am confirmat angajamentul in lupta impotriva Daesh (acronimul in limba araba pentru SI)", a declarat seful statului turc.

In editia sa de vineri, cotidianul Hurriyet a anuntat ca acordul incheiat intre Ankara si Washington prevede instituirea unei zone de interdictie aeriana limitata la o parte din nordul Siriei. Potrivit ziarului turc, care citeaza surse oficiale, avioanele de lupta ale coalitiei ar putea interzice orice prezenta aeriana intr-un sector de 90 de kilometri lungime, situat la 40-50 de kilometri in interiorul teritoriului sirian, intre orasele Mare si Cerablus.

Aceasta zona tampon ar impiedica unele miscari jihadiste radicale sa preia controlul in aceasta zona si, prin urmare, conform dorintei Turciei, sa se evite orice nou aflux de refugiati sirieni pe teritoriul sau, scrie Hurriyet.

Turcia gazduieste peste 1,8 milioane de sirieni pe teritoriul sau si solicita de luni de zile o zona de interdictie aeriana in nordul Siriei.