Curtea Constitutionala din Republica Moldova a pronuntat vineri avizul asupra initiativei de revizuire a articolului 78 din Constitutie, cu privire la alegerea presedintelui tarii, informeaza agentia IPN, citata de Mediafax.

Initiativa de revizuire a modalitatii de alegere a presedintelui apartine unui grup de 46 de deputati, membri ai grupurilor parlamentare ale Partidului Liberal Democrat (PLDM), Partidului Democrat (PDM) si Partidului Liberal (PL).

Prin proiectul de lege prezentat, se propune modificarea modalitatii alegerii presedintelui Republicii Moldova in partea care tine de numarul necesar de voturi. Astfel, potrivit proiectului de modificare a articolului 78 alineatul (3) din Constitutie, seful statului urmeaza a fi ales cu votul majoritatii deputatilor, adica 51 din totalul de 100. In prezent presedintele se alege cu votul a cel putin trei cincimi dintre parlamentari (61).

Liderii celor trei partide proeuropene din Republica Moldova (PLDM, PL, PDM) au anuntat la 16 iulie ca vor organiza la toamna un referendum privind schimbarea procedurii de alegere a sefului statului.

"Trebuie sa avem un mecanism care permite ca democratia sa functioneze perfect. Republica parlamentara inseamna ca cea mai puternica functie este cea de prim-ministru. Prim-ministrul se voteaza impreuna cu guvernul cu 50+1 voturi in Parlament, avand mult mai multe atributii decat presedintele, iar seful statului, care imparte doar ordine si medalii, se investeste cu 61 de voturi, in mod secret. Nu este corect!", a mentionat liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu.

Socialistii din opozitie pledeaza insa pentru alegerea presedintelui prin vot direct, de catre popor. Liderul PSRM, Igor Dodon, a spus ca socialistii nu vor sustine initiativa formatiunilor proeuropene de a organiza in toamna un referendum constitutional privind alegerea sefului statului, in urma caruia presedintele sa fie ales in Parlament. "Parlamentul nu mai are credibilitatea sa aleaga un presedinte, mai ales cu 51% din voturi, cum propune coalitia oligarhica. Oligarhii si unionistii vor sa aleaga un presedinte din tagma lor, legat cu acorduri secrete si cu juraminte pe saci cu bani si pe sange. Cetatenii trebuie sa aleaga presedintele, nu clanurile din Parlament", a reactionat Dodon.

Potrivit Constitutiei, la ora actuala presedintele R. Moldova este ales cu votul a trei cincimi din numarul deputatilor. Daca un candidat nu a intrunit numarul necesar de voturi, se organizeaza al doilea tur de scrutin. In cazul in care nici din a doua incercare seful statului nu este ales, Parlamentul este dizolvat si sunt organizate alegeri anticipate.

In septembrie 2010, moldovenii au mai fost chemati o data la urne pentru a spune daca vor sau nu ca seful statului sa fie ales direct de popor. Referendumul a esuat, insa, deoarece la el au participat doar 30,29% din alegatori, in timp ce pragul de validare era de 33,3%.