Dupa demisia, pe 12 iunie, a unuipremier cu diplome dubioase de studii, in functia de prim-ministru al Republicii Moldova ar putea accede un masterand al Harvard Kennedy School of Government din SUA. Este vorba de ministrul in exercitiu al Educatiei, Maia Sandu, scrieDeutsche Welle.

Maia SanduFoto: Captura YouTube

Anterior Maia Sandu a declarat ca ar accepta functia de prim-ministru, dar cu "foarte multe coditii" intre care aducerea unui procuror general din UE si a unui guvernator al Bancii Nationale din SUA (inainte sa devina ministru al Educatiei in guvernul de la Chisinau, Maia Sandu a lucrat in calitate de consilier al directorului executiv al Bancii Mondiale in oficiul de la Washington).

"As cere ca echipa sa fie aleasa de mine. (...) Toata lumea astepta sa vina un salvator. Nu cred ca asta e corect! Credibilitatea institutiilor statului este foarte scazuta. Situatia financiara este destul de proasta. Sa vina un guvern foarte bun, oricum peste cateva luni va ajunge in situatia in care lumea o sa fie deceptionata. Asta nu inseamna ca nu are rost efortul", spunea, cu aproximativ o luna in urma, Maia Sandu.

Potrivit ei, "un prim-ministru bun ar trebui sa fie un bun manager, un vizionar, un om liber, in sensul in care sa nu se tina de fotoliu si sa nu aiba angajamente fata de anumite persoane sau grupuri de persoane - sa fie un membru al echipei, care stie sa asculte, un bun diplomat, si, bineinteles, sa fie onest si integru. (...) Nu as accepta o functie in situatia in care e clar din start ca nu exista conditii pentru a reusi", declara Maia Sandu intr-un interviu oferit in luna iunie 2015 pentru Ziarul de Garda.

Iar mai recent, in cadrul unei emisiuni la Unimedia, Maia Sandu a spus ca ar accepta functia de prim-ministru numai daca ar avea o echipa pe care sa poata miza - "o echipa care sa lupte cu coruptia si care sa urmareasca ce se face cu banul public".

Maia Sandu a venit in fruntea Ministerului Educatiei in iulie 2012. Pe parcursul activitatii sale ea s-a remarcat printr-o serie de reforme ce au vizat domeniul invatamantului. Intre acestea se numara optimizarea scolilor, introducerea camerelor video de supraveghere la examenele de Bacalaureat si adoptarea unui nou Cod al Educatiei, amintesteDeutsche Welle.