Guvernul venezuelean a decis sa recurga la drastica masura de a forta producatorii sa vanda alimentele catre stat, intr-o noua incercare de a contracara criza - in continua agravare - a lipsurilor din magazine, scrie The Telegraph.

HotNews.roFoto: Hotnews

Fermierilor si producatorilor ce furnizeaza lapte, paste, ulei, orez, zahar si faina li s-a transmis ca trebuie sa predea intre 30 si 100% dintre produsele lor catre magazinele de stat.

Statul detine 7.245 de unitati, in comparatie cu 113.000 de magazine private.

Deficitele, rationalizarea si cozile din fata supermarketurilor sunt o constanta in viata venezuelenilor, in conditiile in care tara lor se zbate din cauza controlului valutelor si a lipsei de dolari, ceea ce face dificil importul de alimente.

Pablo Baraybar, presedintele Camerei Industriei Alimentare Venezuelene a spus ca ordinul este ilogic si afecteaza consumatorii.

“Luarea produselor din supermarketuri si magazine si predarea lor catre stat nu ajuta in niciun fel. Iar problemele precum specula se vor inrautati pentru mancarea va fi concentrata exact de unde iau revanzatorii”, a spus Baraybar.

El a explicat ca doua treimi dintre speculanti (porecliti in Venezuela “bachaqueros” - furnici uriase) isi iau produsele din cele trei lanturi de magazine de stat si le revand facand profit.

Ingrijorarile privind deficitul de produse a ajuns in martie la un nivel atat de inalt incat in martie in supermarketuri au fost introduse scanere de amprente pentru a-i opri pe cei care cumpara prea mult.

Rata oficiala a inflatiei din Venezuela a atins anul trecut 64%, cea mai mare cifra din lume. Guvernul incearca sa ascunda dimensiunile crizei de produse, dar consumatorii posteaza constant pe site-urile de socializare poze cu rafturile goale