Presedintele american, Barack Obama, a plecat joi la bordul avionului Air Force One intr-un turneu prin Africa a carui prima etapa va fi capitala Kenyei, Nairobi, potrivit unui jurnalist al agentiei France Presse.

Barack Obama a decolat in jurul orei 00.28 GMT spre Kenya pentru prima sa vizita in calitate de presedinte in aceasta tara, de unde era originar tatal sau, dupa care va merge in Etiopia, fiind primul presedinte american primit la Addis Abeba, citeaza Agerpres..

In aceste doua tari, liderul de la Casa Alba va discuta probleme legate de democratie, saracie, drepturile omului si securitate regionala.

Presedintele Statelor Unite este asteptat sa abordeze cu precadere ultimul aspect in Kenya, o tara traumatizata de atentatele comise de shebab, insurgenti islamisti somalezi afiliati organizatiei Al Qaida. De altfel, autoritatile americane si kenyene au intarit drastic securitatea in capitala Nairobi, de teama unor posibile atentate cu ocazia acestei vizite pline de semnificatii.

"Africa este un loc cu un dinamism de necrezut, unde se afla unele piete cu cea mai mare crestere din lume, oameni extraordinari, cu o rezistenta extraordinara", a declarat miercuri Barack Obama primind la Casa Alba diplomati, lideri politici si economici si ONG-uri africane.

"Din acest motiv, in calitate de presedinte, actionez din plin pentru ca relatiile noastre cu Africa sa atinga o noua dimensiune", a adaugat el, citand cresterea exporturilor americane spre continent, lansarea unor initiative pentru dezvoltarea comertului, sanatatii sau securitatii alimentare.

Il vor insoti in acest turneu consiliera sa pentru securitate nationala, Susan Rice, si cel pentru politica externa, Ben Rhodes.

Pe de alta parte, presedintele Statelor Unite nu a fost nevoit sa isi modifice programul deplasarii sale in Africa, a dat asigurari miercuri Casa Alba, in pofida publicarii unor detalii despre vizita sa in Kenya.