Beijingul isi regadeste politica demografica, care permite la ora actuala majoritatii familiilor sa aiba un singur copil, si are in vedere o noua regula care sa permita doi copii. Aceasta reorientare vine in urma analizelor care arata ca normele draconice de control demografic au rezultat intr-o populatie imbatranita, fapt ce se resimte puternic asupra economiei, transmite The Guardian.

La 35 de ani dupa instituirea regulii "copilului unic", care a dus la milioane de avorturi fortate si a creat o "bomba cu ceas demografica", China este pe punctul de a introduce o noua politica demografica prin care sa permita familiilor sa aiba 2 copii.

Noul regulament ar putea fi implementat "chiar inainte de sfarsitul anului, daca totul merge bine", a declarat o sursa guvernamentala pentru China Business News.

Liang Zhongtang, demograf de la Academia de Stiinte Sociale din Shanghai, arata ca politica unui singur copil "ar fi trebuit eliminata cu mult timp in urma".

"Problema centrala nu tine de un copil sau 2 copii. Este vorba despre libertatea de reproducere. Este vorba de drepturile umane fundamentale. In trecut, guvernul nu a reusit sa inteleaga esenta problemei".

Beijingul, care a introdu politica reproductiva a copilului unic in anii 1980, nu a negat posibilitatea acestei schimbari insa a evitat sa impuna un termen.

"Nu a fost stabilit un calendar pentru a permite tuturor cuplurilor din tara sa aiba un al doilea copil", a aratat Comisia Nationala de Sanatatea si Planificare Familiala, potrivit publicatiei de stat China Daily.

Aceste miscari sunt motivate, pe de o parte, de presiunea publica din ce in ce mai mare si ostilitatea fata de legile planificarii familiale, iar pe de alta parte de "bomba cu ceas demografica" creata de politica unui singur copil, despre care Beijingul sustine ca a impiedicat 400 milioane de nasteri.

Expertii avertizeaza ca populatia Chinei imbatraneste rapid iar segmentul de populatie apta de munca este in scadere. Pana in 2015, China va avea aproape 440 milioane de locuitori cu varste peste 60 de ani, potrivit estimarilor UE.

Intre timp, populatia apta de munca, cu vaste cuprinse intre 15 si 59 de ani, a scazut cu 3,71 milioane anul trecut, o tendinta despre care se estimeaza ca va continua.