Ministerul rus al Afacerilor Externe a negat miercuri acuzatiile Georgiei vecine ca i-a incalcat teritoriul prin instalarea de marcaje la frontiera cu regiunea separatista Osetia de Sud, informeaza Reuters.

Ministerul de Externe al Georgiei a declarat saptamana trecuta ca o parte a conductei de petrol Baku-Supsa este acum in teritoriul considerat ocupat de Rusia.

"Informatiile despre mutarea granitei in interiorul teritoriului georgian sunt gresite", a declarat Ministerul rus de Externe intr-un comunicat, citeaza Agerpres

Osetia de Sud si regiunea separatista Abhazia au iesit de sub controlul Georgiei dupa un scurt razboi cu Moscova in 2008. Ambele gazduiesc baze militare rusesti, dar cele mai multe tari si Natiunile Unite le considera ca parte a Georgiei, aminteste Reuters.

Trupele ruse au instalat sarma ghimpata si garduri in jurul Osetiei de Sud dupa razboi, dar unii locuitori afirma ca soldatii au amplasat acum marcaje la frontiera pe o distanta de 1,5 km dincolo de granita administrativa.

Presedintele Consiliului European Donald Tusk a criticat luni Rusia pentru instalarea marcajelor la frontiera, calificand aceasta actiune drept o provocare.

Conducta de 830 km Baku-Supsa, operata de BP, porneste din Azerbaidjan si ajunge la terminalul georgian de la Marea Neagra Supsa. Ea poate transporta pana la 100.000 de barili de petrol pe zi.

O fosta republica sovietica, Georgia este importanta pentru Europa deoarece conductele ei aduc petrol si gaz din Marea Caspica, noteaza Reuters.

Tara cu 3,7 milioane de locuitori nu are relatii diplomatice cu Rusia, dar afirma ca un obiectiv de politica externa este de a nu antagoniza Moscova. Cu toate acestea, ea vrea sa devina membru al NATO si Uniunii Europene.