Prim-ministrul grec Alexis Tsipras s-a declarat miercuri seara determinat "sa nu renunte la bastionul" guvernarii si sa continue "lupta" pentru ameliorarea conditiilor planului de ajutor convenit cu creditorii in care, a repetat el, "nu crede", noteaza France Presse.

"Prezenta stangii in guvern este un bastion de aparare a intereselor poporului si nu se pune problema ca voi renunta la acest bastion in mod voluntar", a declarat prim-ministrul, in timp ce se intrevad vremuri grele pentru majoritatea sa parlamentara si guvern dupa dezertarea mai multor membri care se opun acordului convenit cu creditorii.

"Nu vom fi niste lasi si vom continua luptele pe care le avem in fata noastra", a adaugat prim-ministrul in fata parlamentarilor chemati sa voteze un al doilea pachet de masuri cerute de UE si FMI, porivit Agerpres.

Votul asupra unei reforme a codului justitiei civile in special, prevazut in noaptea de miercuri spre joi, este al doilea cerut in procedura de urgenta de guvernul grec radical de stanga, la o saptamana dupa un prim pachet de masuri de austeritate, dintre care o crestere puternica a TVA.

Dar dupa aceste voturi, "trebuie sa luptam din nou pentru a negocia" finalizarea cu europenii si FMI a unui al treilea plan de ajutor de aproximativ 80 miliarde de euro, a precizat el. Atena si Bruxellesul cauta sa ajunga la o forma oficiala a acordului pana la jumatatea lunii august.

"Am fost fortati la un compromis dificil... Am fost la limitele economiei noastre si sistemului nostru bancar si la limitele Europei unde domina fortele conservatoare obsedate de austeritate", a denuntat Alexis Tsipras la tribuna, repetand ca guvernul sau va aplica un acord "in care noi nu credem".

Dar "vom folosi toate posibilitatile de alianta din Europa si diviziunile pentru a ameliora textul final al acordului", a promis el.