Delegatiile albaneza si sarba nu au reusit sa ajunga la un acord in privinta statutului provinciei Kosovo, a anuntat presedintele albanez kosovar Fatmir Sejdiu, la sfarsitul negocierilor desfasurate la Baden (Austria), transmite BBC.

"Regret sa va informez ca nu exista un acord cu sarbii", a anuntat Sejidu.

Declaratia sa a fost facuta in cea de-a treia zi a negocierilor desfasurate la Baden si care erau considerate o ultima sansa pentru reglementarea statului provinciei.

Miercuri a avut loc ultima runda a negocierilor dintre cele doua parti, la care au fost prezente si delegatii din SUA, Rusia si UE. Un raport al negocierilor purtate in orasul austriac va fi prezentat Natiunilor unite, pana in 10 decembrie.

Premierul sarb Vojislav Kostunica declarase la inceputul discutiilor de la Baden ca independenta ceruta de albanezii majioritari din Kosovo nu poate fi obtinuta legal printr-o declaratie unilaterala sustinuta de statele ocicidentale.

Desi este inca parte a Serbiei, provincia a fost administrata de ONU in ultimii opt ani. Fortele armate sarbe au fost obligate sa paraseasca regiunea dupa bombardamentele NATO din 1999, iar in prezent trupe ale ONU se afla in Kosovo pentru a preintampina violentele intre cele doua parti.

Albanezii, care formeaza majoritatea provinciei, vor sa proclame independenta Kosovo, insa minoritatea sarba si guvernul de la Belgrad se opun categoric. Presedintele sarb Boris Tadic a anuntat, de altfel, miercuri ca Serbia va "anula" orice decizie unilaterala a albanezilor privind independenta provinciei.

Albanezii au anuntat ca vor proclama independenta regiunii daca termenul fixat pentru 10 decembrie in privinta negocierilor va trece fara obtinerea vreunui compromis.