Triplul campion mondial la Scrabble in limba engleza, neo-zeelandezul Nigel Richards a invatat pe de rost limba franceza si a castigat titlul mondial in limba lui Moliere fara sa inteleaga niciun cuvant, scrie AFP.

Richards, 48 de ani, a devenit campion mondial la Scrabble francofon la Bruxelles, surclasand peste 70 de jucatori redutabili.

Acesta a invatat pe dinafara toate cuvintele oficiale acceptate la acest joc in limba franceza. Richards este cunoscut pentru marea sa capacitate de anticipare si memoria excelenta.

Pe langa cele trei titluri mondiale in engleza (2007, 2011 si 2013), acesta a castigat de cinci ori campionatul nord-american si 11 editii ale prestigioasei Cupe a Regelui din Thailanda.

Inginer de formatie, Richards a inceput sa joace Scrabble la 28 de ani, la insistenta mamei sale.

"Nigel citeste o pagina si e suficient, retine totul, e imprimat ca o fotografie", povesteste John Baird, secretarul clubului de Scrabble din orasul Christchurch, in sudul Noii Zeelande.

Nigel Richards este rezervat, cu aerul absent, cateodata, si a refuzat interviurile si orice discutie despre viata sa privata.

Instalat din 2000 in Malaezia, unde lucreaza pentru o societate informatica, este celibatar si duce o viata monahala. Bicicleta este singurul sau hobby.

Jocul de Scrabble a fost inventat in timpul crizei din 1929 de un arhitect somer, Alfred Mosher Butts.