O tanara frantuzoaica in varsta de 18 ani, diagnosticata cu HIV in copilarie, a intrat in remisiune, in ciuda faptului ca nu a mai luat in ultimii 12 ani medicamente impotriva acestui virus periculos care declanseaza SIDA, informeaza bbc.com, citat de Mediafax.

Medicii au prezentat detalii despre cazul spectaculos al acestei paciente la o conferinta organizata recent de International AIDS Society (IAS), in orasul canadian Vancouver.

Acesta este primul caz inregistrat pe plan mondial ce vizeaza intrarea intr-o remisiune indelungata a unui copil infectat cu HIV. Expertii in domeniu considera ca oamenii de stiinta trebuie sa initieze o serie de studii suplimentare pentru a intelege motivul pentru care anumiti pacienti pot sa controleze virusul dupa oprirea tratamentului. Tanara s-a nascut in 1996 si a primit virusul de la mama ei - fie in ultimul semestru al sarcinii, fie la nastere.

La varsta de trei luni, medicii i-au administrat patru medicamente antiretrovirale. Insa familia ei a decis sa stopeze tratamentul, atunci cand fetita avea varsta de aproape sase ani. Dupa 12 ani, concentratiile virale din fluxul ei sangvin sunt in continuare prea mici pentru a putea fi masurate, desi medicii au avertizat-o ca aceasta situatie ar putea sa se schimbe.

In urma cu doi ani, o fetita americana - cunoscuta sub denumirea "bebelusul din Mississippi" - a parut ca s-a vindecat de HIV. Insa remisiunea ei a durat doar putin peste doi ani, dupa stoparea tratamentului.

Medicii de la Institutul Pasteur din Paris, coordonati de Asier Saez-Cirion, realizeaza in aceasta perioada un studiu pe un grup de 14 adulti, cunoscut sub numele "Visconti" (Virological and Immunological Studies in CONtrollers after Treatment Interruption).

Cei 14 pacienti nu prezinta semne ale reaparitiei virusului, in ciuda faptului ca au intrerupt tratamentul. Unul dintre pacienti isi mentine sub control concentratia virala de peste 13 ani.