Ultimul lider sovietic, Mihail Gorbaciov, a solicitat marti Rusiei si Germaniei sa "isi restabileasca increderea" reciproca, relatiile dintre Moscova si Occident traversand o criza majora din cauza conflictului din Ucraina, scrie AFP.

"Ceea ce ne preocupa cel mai mult astazi este relatia dintre Germania si Rusia. Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial toata lumea a crezut ca rusii si germanii nu vor mai putea coopera, dar au reusit", a declarat Gorbaciov.

Acesta le-a cerut autoritatilor ruse si germane "sa isi arate intelepciunea si responsabilitatea de a restabili increderea si dialogul", subliniind ca "nu este timpul pierdut".

Declaratiile vin pe fondul crizei din Ucraina si deteriorarea relatiilor dintre rusi si occidentali, la un nivel fara precedent dupa caderea URSS.

Dupa anexarea peninsulei Crimeea de catre Rusia in martie 2014 si izbucnirea conflictului care lasat in urma 6.500 de morti intr-un singur an, Uniunea Europeana a adoptat mai multe serii de sanctiuni economice impotriva Moscovei.

Ca raspuns, Rusia a introdus in 2014 un embargo la importul de produse alimentare din tarile care le-au impus sanctiuni.