Un barbat din China a recunoscut ca a furat peste 140 de tablouri realizate de artisti consacrati chinezi din depozitul Academiei de Arte Frumoase din Guangzhou, sudul Chinei, inlocuind lucrarile cu falsuri realizate de el, transmite BBC. Xiao Yuan, s-a aparat spunand ca, in momentul in care a inceput sa lucreze in postul de custode, se gaseau deja falsuri in depozitul institutiei, ba mai mult decat atat, a fost surprins sa constate ca unele dintre tablourile falsificate realizate de el au fost furate si inlocuite cu alte copii.

Lucrari de Zhu Da: "Pasare Mynah pe un copac batran", "Lotus si pasari", "Piatra si doi pesti"Foto: Wikipedia/ Public Domain

Barbatul a vandut 125 de lucrari de arta obtinute prin aceasta metoda pentru o suma ce depaseste 34 milioane de yuani (6 milioane de dolari).

Procesul sau s-a desfasurat la Tribunalul Intermediar al Poporului din Guangzhou.

Xiao, care avea o cheie de la depozitul universitatii, a inlocuit lucrari cunoscute ale unor maestri chinezi precum Zhu Da, Qi Baishi si Zhang Daqian, pe o perioada de 2 ani incepand din 2004.

Barbatul a declarat in fata judecatorilor ca a fost surprins sa constate ca unele dintre tablourile falsificate realizate de el au fost furate si inlocuite cu alte copii.

"Mi-am dat seama ca altcineva inlocuise tablourile mele cu ale sale pentru ca puteam sa observ clar ca lucrarile sale erau foarte proaste", a declarat custodele.

Xiao a mai afirmat ca nu stie cine a furat falsurile facute de el dar ca studentii si profesorii pot sa imprumute tablouri la fel cum pot imprumuta carti de la biblioteca.

Nu este singurul astfel de caz din China. In 2012, agentia chineza de presa Xinhua informa ca falsificarea operelor de arta este o problema din ce in ce mai grava in tara.

De precizat si ca, in 2012, China a devenit cea mai mare piata de arta si antichitati din lume, potrivit Fundatiei Europene de Arte Frumoase.