Procesul cineastului ucrainean Oleg Sentsov, un opozant al anexarii Crimeei de catre Rusia detinut de peste un an la Moscova sub acuzatia de terorism, a inceput marti in sudul Rusiei, informeaza AFP.

Cineastul este suspectat, impreuna cu Alexandre Koltcenko, de "terorism", "organizarea unui grup terorist" si "traficul de arme". In cazul in care este gasit vinovat, cineastul ucrainean risca pana la 20 ani de inchisoare.

Arestat in mai 2014 in casa sa din Crimeea, Oleg Sentsov, in varsta de 39 de ani, a fost acuzat ca a coordonat un grup de activisti afiliati miscarii paramilitare ultranationaliste Pravy Sektor, si avea ca misiune impiedicarea activitatii organizatiilor proruse si afectarea infrastructurii din peninsula.

Cei doi barbati au respins acuzatiile care li se aduc.

"Curtea va intervieva un numar de martori si victime", a declarat Aliona Katkalo, purtatorul de cuvant al Curtii din Rostov-pe-Don (sud), unde se desfasoara procesul cineastului.

Unul dintre avocatii lui Sentsov a aratat, la randul sau, ca nu isi face sperante prea mari ca clientul sau sa se bucure de un proces echitabil. El a adaugat ca spera ca, in cel mai bun caz, cineastul sa fie trimis in Ucraina, ca parte a unui schimb de prizonieri.

"Cred ca verdictul va fi nefavorabila. Nici unul nu va fi achitat si nu se va renunta la nicio acuzatie", a declarat avocatul, Dmitri Dinze, pentru AFP.

"Speram ca, atunci cand toate procedurile vor fi terminat, Sentsov va fi trimis in Ucraina la schimb cu alte persoane care sunt mai importante pentru Rusia", a adaugat el.

Doi coinculpati ai lui Oleg Sentsov au fost deja gasiti vinovati de instantele rusesti si condamnati la sapte ani de inchisoare.

Mai multe cineasti rusi, de la liberalul Andrei Proshkin pana la conservatorul Nikita Mihalkov, au cerut presedintelui Vladimir Putin sa le elibereze colegul. Douazeci de cineasti si producatorii europeni si-au exprimat de asemenea ingrijorarea in luna iunie cu privire la soarta cineastului ucrainean.