Premierul turc Ahmet Davutoglu a promis sporirea masurilor de securitate la granita cu Siria, dupa ce 30 de persoane au fost ucise si aproximativ 100 ranite, luni, intr-un atentat cu bomba in orasul Suruc, care a declansat proteste violente la Istanbul si Ankara, potrivit Mediafax. Anchetatorii spun ca atentatul a fost comis de o femeie-kamikaze din cadrul gruparii teroriste Stat Islamic. Atacul a vizat un grup de tineri activisti care intentionau sa treaca frontiera in Siria pentru a ajuta la reconstructia orasului Kobane.

O inregistrare video socanta a surprins momentul exploziei, care a ucis in special tineri reuniti intr-un centru cultural din Suruc, pentru o conferinta de presa in care erau prezentate planurile grupului.

Kobane se afla in Siria, chiar in dreptul orasului Suruc si a fost scena unor lupte intense intre combatantii gruparii Stat Islamic si luptatorii kurzi. Orasul a fost recucerit de kurzi in ianuarie, iar in Suruc se afla numerosi refugiati care au fugit din calea luptelor din Kobane.

Davutoglu a declarat ca, din primele verificari, atacul ar fi fost comis de gruparea Stat Islamic. "Turcia a luat si va continua sa ia masurile necesare impotriva Statului Islamic", a afirmat el intr-o conferinta de presa la Ankara, relateaza BBC. "Suntem in fata unui act terorist. Avem vointa de a-i gasi si pedepsi pe cei responsabili", a adaugat el. "Masurile la frontiera noastra cu Siria vor fi consolidate", a precizat premierul.

Turcia a fost acuzata ca ignora activitatile gruparii Stat Islamic, dar de curand a inceput sa combata militantii prin masuri mai dure, ceea ce ar putea constitui un motiv pentru comiterea atentatului.

Manifestatii de amploare au avut loc in mai multe orase din Turcia in urma atacului. Proteste violente s-au inregistrat la Istanbul si Ankara, iar politia a intervenit cu tunuri de apa, gaze lacrimogene si gloante de cauciuc.

Sute de protestatari au scandat la Istanbul sloganuri impotriva presedintelui Recep Tayyip Erdogan, pe care il acuza de colaborare cu gruparea Stat Islamic, a declarat pentru Reuters un martor.

Presedintele, aflat intr-o vizita in Cipru, a condamnat atacul. "In numele poporului meu, ii blestem si ii condamn pe atuorii acestei brutalitati", a declarat el.