Uniunea Europeana va explora posibilitatea de a crea un "grup international de sprijin" pentru a incerca sa relanseze procesul de pace in Orientul Mijlociu, in impas dupa esecul ultimei tentative americane, in 2014, scrie AFP si Agerpres.

"Infiintarea unui grup international de sprijin este un mijloc posibil pentru a contribui" la reluarea negocierilor israeliano-palestiniene, potrivit concluziilor Consiliului Afacerilor Externe al UE care s-a tinut luni la Bruxelles.

"Consiliul solicita Inaltului Reprezentant (pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate) sa exploreze optiunile pentru punerea in aplicare a acestei initiative cu actori regionali si internationali", precizeaza textul aprobat de cei 28 de sefi ai diplomatiei.

Sefa diplomatiei europene, Federica Mogherini, urmeaza sa prezinte la inceputul lunii septembrie un raport al eforturilor intreprinse.

"Am investit mult ca UE in procesul de pace din Orientul Mijlociu. Ideea unui grup international de sprijin o vom explora in saptamanile urmatoare", a explicat Federica Mogherini intr-o conferinta de presa.

"Avem nevoie sa cladim un cadru regional largit. Voi face o dare de seama despre fezabilitatea sa (...) dupa ce voi discuta cu actorii regionali", a precizat ea.

Ministrul francez de externe, Laurent Fabius, care si-a facut o prioritate din relansarea procesului de pace, s-a aratat favorabil acestei idei.

"Procesul de pace din Orientul Mijlociu se afla intr-un punct mort. Situatia este proasta. Europa trebuie sa ajute cele doua parti sa ia initiative pentru a iesi din impas", a afirmat seful diplomatiei franceze inainte de deschiderea Consiliului de Ministri.

Pentru aceasta, Parisul doreste crearea unui "grup de sprijin largit", dincolo de Cvartetul pentru Orientul Mijlociu (Statele Unite, UE, ONU si Rusia), care sa includa membri Consiliului de Securitate, membri ai Ligii Arabe si tari europene.

Infiintat in 2002, Cvartetul nu include tari arabe. Pana in prezent nu a reusit sa joace un rol important in procesul de pace israeliano-palestinian.

Grupul international de sprijin ar putea sa se reuneasca pentru prima data in marja Adunarii Generale a ONU, in septembrie, la New York, potrivit unor surse diplomatice.

In paralel, Franta intentioneaza sa relanseze initiativa sa in Consiliul de Securitate al ONU pentru a fixa intr-o rezolutie "parametrii internationali agreati" ai unui eventual acord de pace israeliano-palestinian.

Parisul se loveste insa de opozitia ferma a guvernului israelian si de lipsa de implicare a Washingtonului.

Negocierile directe dintre Israel si palestinieni au fost intrerupte in aprilie 2014. Secretarul de stat american, John Kerry, nu a reusit sa reinnoade dialogul dintre cele doua parti in pofida lunilor de intense eforturi diplomatice.