Premierul portughez, Pedro Passos Coelho, a criticat luni propunerea de a constitui o "avangarda" a zonei euro, lansata duminica de presedintele francez, Francois Hollande, care ar insemna "crearea unor cluburi in interiorul clubului", relateaza AFP.

Francois Hollande "nu a fost foarte explicit", dar propunerea lui se reduce la "crearea unor cluburi in interiorul clubului", a acuzat Pedro Passos Coelho, in prezenta mai multor sefi de intreprinderi, citeaza Agerpres.

Regulile acestei "avangarzi" ar fi "diferite de cele definite la origine", iar statele membre "reactioneaza, in general, cu o anumita rezerva la acest gen de idei", a adaugat el.

Prim-ministrul portughez a tinut sa sublinieze ca nu pot fi "sase state care sa le spuna celorlalte ce vor trebui sa puna in aplicare" atunci cand vor dori, la randul lor, sa se alature grupului.

Cu toate acestea, Pedro Passos Coelho a salutat "vointa de a merge mai departe in reforma" institutiei zonei euro.

Seful statului francez a lansat duminica ideea unei "avangarzi" a zonei euro, constituita cu tarile "care vor decide in acest sens", fara sa precizeze conturul.

La randul sau, premierul francez, Manuel Valls, a afirmat ca aceasta avangarda va fi constituita din cele sase tari fondatoare ale constructiei europene (Franta, Germania, Italia, Olanda, Belgia si Luxemburg).