Egiptul a receptionat luni primele trei din cele 24 de avioane de lupta de fabricatie franceza comandate in luna februarie, in cadrul unui contract mai amplu, in valoare de 5,2 miliarde de euro, transmite AFP.

Avioanele, mandria grupului aeronautic Dassault Aviation, au fost predate in cadrul unei ceremonii desfasurate la baza de la Istres, in sudul Frantei, si vor decola marti spre Egipt, pilotate de militari ai acestei tari, scrie Agerpres.

Cele 24 avioane Rafale fac parte dintr-o comanda de 5,2 miliarde de euro, care mai include o fregata multirol si rachete.

Egiptul, care incearca sa-si diversifice sursele de armament, a desfasurat militari impotriva jihadistilor implantati in peninsula Sinai si se teme de aparitia unui nou front la granita libiana.

Egiptul "este o mare tara, esentiala pentru securitatea zonei si, deci, pentru securitatea noastra", a declarat in iunie ministrul francez al apararii, Jean-Yves Le Drian, respingand criticile privind vanzarile masive de arme catre un regim acuzat de grave incalcari ale drepturilor omului.

Dupa sase comenzi de export anulate, Dassault Aviation a semnat de la inceputul anului doua contracte, cu Egipt si Qatar, fiecare pentru 24 de aparate. India si-a anuntat intentia de a contracta 36 de avioane, negocierile urmand sa se finalizeze in aceasta vara, potrivit ministrului Le Drian.