Gruparea ultranationalista ucraineana Sectorul Dreptei (Pravii Sektor) a instalat un punct de control la granita cu regiunea separatista moldoveana Transnistria, pentru a "opri contrabanda", relateaza agentia rusa Tass, potrivit Mediafax.

"Un punct de control a fost organizat in apropierea localitatii Timkovo din regiunea ucraineana Odesa, pentru a controla granita cu Transnistria si a preveni contrabanda", a scris duminica filiala din Odesa a gruparii ultranationaliste pe pagina sa de Facebook.

Sectorul Dreptei a precizat ca vamesii si politistii de frontiera ucraineni au o atitudine "pozitiva fata de cooperarea" cu organizatia ultranationalista. Gruparea a adaugat ca nu va opri pentru verificari masinile, ci va exercita un control public asupra activitatilor ofiterilor vamali.

Sectorul Dreptei se afla in spatele unui scandal legat de contrabanda in regiunea Transcarpatia din vestul Ucrainei, in apropierea frontierelor cu Romania, Ungaria si Slovacia.

La 11 iulie, membri inarmati ai gruparii extremiste, care este interzisa in Rusia, au deschis focul asupra rivalilor lor in timp ce discutau despre "redistribuirea sferelor de influenta" in Mukaceve. Extremistii au tras apoi cu arme automate si lansatoare de grenade asupra politistilor sositi la locul incidentului.

Ei au distrus mai multe masini de politie si au incendiat un punct de control al politiei rutiere si o benzinarie. Prin urmare, trei persoane au fost ucise si alte 11 ranite.

Confruntarile armate cu fortele ucrainene au continuat cateva zile, generand temeri privind riscul unui nou conflict militar, de data aceasta in vestul Ucrainei, in apropierea frontierelor cu Romania, Ungaria si Slovacia.

Organizatia ultranationalista, implicata in protestele violente care au condus la inlaturarea regimului prorus Viktor Ianukovici la inceputul anului 2014 si in conflictul separatist din estul Ucrainei, refuza predarea armelor, argumentand ca vrea sa opreasca traficul ilegal cu tigari spre Ungaria si Slovacia, in contextul in care contrabanda i-ar imbogati pe politicienii ucraineni.