Grecia a intrat intr-o saptamana cu riscuri ridicate, cu doua teste majore luni pentru economie si prim-ministrul Alexis Tsipras: redeschiderea bancilor si cresterea TVA de 10 puncte pentru o serie de bunuri si servicii. Bancile, inchise din 29 iunie, urmeaza sa se redeschida, in urma unui decret publicat sambata de Guvern, remaniat pentru a renunta la ministrii care nu l-au sustinut pe premierul Tsipras.

Coada la banci in GreciaFoto: Agerpres/EPA

UPDATE

12.40 Paul Krugman, cunoscutul economist detinator al premiului Nobel a declarat la CNN ca nu se astepta ca Alexis Tsipras sa nu aiba un Plan B pentru cazul in care creditorii Greciei nu vor ceda. “Nu m-am gandit ca ei vor avea o asemenea pozitie fara un plan alternativ … uimitor - ei au crezut ca vor putea pur si simplu cere termeni mai buni fara sa creioneze un plan de rezerva. In mod cert acest lucru este socant. Dar, intr-un anume fel, nu era nicio speranta in orice caz -nu e ca si cum termenii care le fusesera oferiti anterior erau fezabili. Vreau sa spun ca noii termeni sunt mai duri, dar nici conditiile oferite anterior nu aveau cum sa fie fezabile. Asa ca se poate sa fi supraestimat competenta guvernului elen”, a spus Krugman, potrivit The Guardian.

10.00 Bursa din Atena nu se va deschide luni. Potrivit purtatoarei de cuvant Alexandra Grispou, noul decret emis sambata privind controalele de capital "nu ne permite sa deschidem astazi".

Aceasta s-ar putea deschide in doua zile, a sustinut Evangelos Charatsis, director in cadrul Beta Securities, o firma de servicii financiare.

____

Restrictiile si controalele de capital raman in vigoare. Limitarea de retrageri de numerar este stabilita la 420 de euro pe saptamana in loc de 60 de euro pe zi, pentru a evita cozile zilnice de la bancomate. Exceptii au fost, de asemenea, create pentru cei care trebuie sa-si plateasca servicile medicale sau studiile in strainatate.

TVA creste de la 13% la 23% pentru produsele neperisabile si restaurante, dar si pentru cursele cu taxiurile, pentru prezervative sau inmormantari. Acesta ramane insa neschimbata, 13%, pentru hoteluri, si este usor redusa la 6% pentru medicamente, carti si bilete la teatru. Guvernul se asteapta venituri suplimentare anuale de 2,4 miliarde de euro din 2016 si 795 milioane euro in acest an.

Lantul de supermarketuri german Lidl anunta duminica in ziarele elene ca nu va creste preturile. Parlamentul elen a votat, miercuri, cresterea TVA, in conformitate cu angajamentele luate de Grecia la tensionatul summit UE de la Bruxelles.

In schimb, partenerii s-au angajat sa ii acorde un nou plan de ajutor nou, al treilea din 2010. Atena va primi un imprumut de urgenta de 7 miliarde de euro, care va fi imediat epuizat: luni grecii au de rambursat la Banca Centrala Europeana 4,2 miliarde euro si au de platit arierate la Fondul Monetar International, in valoare de 2 miliarde de euro.

Totusi, cancelarul german Angela Merkel a reiterat duminica opozitia fata de o reducere "clasica" a datoriei Greciei, considerand ca o astfel de decizie nu ar putea avea loc "in uniunea monetara.

Pentru prima data dupa mai multe luni, expertii BCE, FMI si Comisiei Europene sunt de asteptati la Atena in aceasta saptamana. Ei vor evalua starea economiei greu incercate de restrictii financiare.

Premierul Tsipras "nu mai mananca" si "nu mai doarme"

Saptamana va fi, de asemenea, cruciala pentru viitorul prim-ministru Alexis Tsipras, a carui mama a spus pentru un tabloid grecesc ca "nu poate dormi" si nici "nu mai mananca".

Acordul de la Bruxelles prevede inca un vot, miercurea viitoare, pentru continuarea reformelor (Justitie, domeniul bancar). Potrivit ziarului Avgi, apropiat Syriza, domnul Tsipras vrea sa demisioneze daca problemele vor crestere. Miercurea trecuta, el a pierdut 39 de voturi ale celor 149 de deputati din formatiunea sa de stanga radicala, unii considerand ca a tradat referendumul din 5 iulie. Grecii au dat atunci un vot coplesitor impotriva continuarii austeritatii.

Creditorii trebuie, la randul lor, sa ajunga la un acord pentru un nou plan de ajutor pentru Grecia, de peste 80 de miliarde de euro pe trei ani.

Ziarul grec Kathimerini, de centru-dreapta, a dezvaluit ca oficiali din Comisia Europeana au pregatit un plan secret de actiune in cazul iesirii Greciei din zona euro, un risc care nu este complet inca exclus.