Presedintele francez Francois Hollande propune crearea unui guvern al zonei euro, cu un buget specific, precum si cu un parlament care sa asigure controlul democratic, transmite Reuters. Liderul de la Paris a aratat, totodata, ca este nevoie de actiuni pentru ca cetatenii europeni sa recastige increderea in proiectul european, afectata de criza din Grecia.

"Dar nu ne putem opri aici. Am propus sa reluam ideea lui Jacques Delors (fost comisar-sef european - n.red.)privind un guvern al zonei euro si sa adaugam la acesta un buget specific, precum si un parlament pentru a asigura controlul democratic", a declarat Francoi Hollande duminica.

Presedintele francez a aratat ca cele 19 state membre ale zonei euro au ales sa se alature uniunii monetare pentru ca este in interesul lor si nimeni nu isi asuma responsabilitatea de a iesi din ea.

"Aceasta alegere cere o organizare consolidata si, cu tarile care vor decide, o avangarda. Franta este pregatita deoarece, asa cum ne-a aratat Jacques Delors, ea creste mereu atunci cand este la initiativa Europei", a mai aratat liderul de la Elysee.