Franta este pregatita sa participe "la o organizare consolidata" a zonei euro si sa constituie, "impreuna cu tarile care vor decide aceasta, o avangarda", a afirmat presedintele francez Francois Hollande intr-un editorial publicat de saptamanalul Le Journal du Dimanche, potrivit AFP.

Francois HollandeFoto: Agerpres

"Zona euro a reusit saptamana aceasta sa-si reafirme coeziunea cu Grecia. Calitatea relatiei franco-germane a contribuit la acest lucru. Spiritul european a prevalat", a scris Hollande in articolul publicat intr-un dosar al Journal du Dimanche consacrat fostului ministru si presedinte al Comisiei Europene Jacques Delors, care implineste luni 90 de ani.

"Dar nu ne putem opri aici. Am propus sa reluam ideea lui Jacques Delors privind un guvern al zonei euro si sa adaugam la acesta un buget specific, precum si un parlament pentru a asigura controlul democratic", a adaugat seful statului francez.

"A imparti o moneda este mult mai mult decat a dori o convergenta. Este o alegere pe care 19 tari au facut-o deoarece era in interesul lor. Si niciun guvern timp de 15 ani nu si-a asumat responsabilitatea de a iesi" din zona euro, a continuat Francois Hollande.

"Aceasta alegere cere o organizare consolidata si, cu tarile care vor decide, o avangarda. Franta este pregatita deoarece, asa cum ne-a aratat Jacques Delors, ea creste mereu atunci cand este la initiativa Europei", a apreciat liderul de la Elysee.