Fostul ministru grec de finante Yanis Varoufakis a apreciat, intr-un interviu acordat sambata postului BBC, ca reformele economice impuse tarii sale de creditorii internationali vor esua chiar inaintea inceperii negocierilor privind detaliile noului acord de asistenta financiara.

Yanis VaroufakisFoto: Agerpres/EPA

In opinia lui Varoufakis, programul prin care Grecia va primi un nou imprumut de 80-86 de miliarde de euro in schimbul aplicarii unor noi masuri dure de austeritate "va intra in istorie ca cel mai mare dezastru de gestiune macroeconomica" si va fi un esec "indiferent cine va pune in aplicare" masurile promise, noteaza Agerpres.

Intrebat cand estimeaza ca ar putea fi constatat esecul pe care el in prevede, fostul ministru, in prezent deputat, a raspuns ca programul "a esuat deja".

Insa el i-a luat totusi apararea premierului Alexis Tsipras, care a semnat acordul, afirmand ca acesta din urma nu avea alta optiune. "Ni s-a dat sa alegem intre executie si capitulare. Si el (Tsipras) a decis ca cea mai buna strategie este capitularea", a mai spus Varoufakis.

Saptamana aceasta parlamentul de la Atena a votat un prim set de reforme promise in acord, un al doilea set avand ca termen limita pentru aprobare ziua de miercuri. Apoi urmeaza sa inceapa negocierile dintre guvernul grec si creditorii internationali pentru un nou pachet de asistenta financiara.