Tabloidul britanic "The Sun" a publicat, in exclusivitate, imagini video din 1933 cu actuala Regina Elisabeta a II-a, pe cand avea sapte ani, in care pare sa invete salutul nazist de la unchiul sau, Edward al VIII-lea. Palatul Buckingham a criticat decizia tabloidului de a publica imaginile provenite din arhiva pesoanala a familiei regale, informeaza Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

In inregistrarea video alb-negru de 17 secunde, realizata in anul in care Adolf Hitler a vnit la putere, apare viitorul Edward al VIII-lea aparent invatandu-si nepoatele, pe actuala regina Elisabeta a II-a in varsta de 7 ani si pe sora ei in varsta de 3 ani Printesa Margareta, sa ridice mana intr-un gest similar cu cel nazist.

Cele doua fete danseaza si zambesc, din atitudinea lor reiesind ca nu imteleg semnificatia gestului. Incidentul s-a petrecut in gradinile din Balmoral, domeniul regal din Scotia.

Tabloidul Sun a publicat articolul si inregistrarea video pe site-ul sau sub titlul "Their Royal Heilness".

Edward ridica si el mana, precum o face si cumnata sa, Regina Mama.

Palatul Buckingham s-a aratat dezamagit de decizia tabloidului de a face publice astfel de imagini. "Este o dezamagire ca inregistrarea, realizata in urma cu 8 decenii si aparent din arhiva personala de familie a Maiestatii Sale, a fost obtinuta si exploatata in asemenea maniera".

Edward al VIII-lea a abdicat in 1936, dupa 11 luni pe tron, pentru a se casatori cu Wallis Simpson, o cunoscuta a lumii mondene din SUA, divortata de doua ori, pentru care si-a declarat public dragostea. Edward al VIII-lea a fost urmat la tron de fratele sau mai mic, George al VI-lea, tatal Reginei Elisabeta.

Redctorul responsabil cu managenentul The Sun, Stig Abell, a declarat ca informatia serveste interesul public iar materialul de 8 pagini publicat de tabloid pune incidentul in contextul istoric adecvat.

Abell nu a precizat insa cum a intrat The Sun, parte a imperiului media a lui Rupert Murdoch, in posesia inregistrarii.

"Scopul nu a fost niciodata sa o facem de rusine pe Regina, sau Casa Regala", a declarat Abell pentru Sky News.

"Nu veti gasi un ziar care sprijina mai mult ca The Sun familia regala, insa nu poti sa gasesti un ziar mai dornic ca The Sun sa publice materiale care sunt in interesul publicului", a mai afirmat reprezentantul publicatiei tabloide.