Noii ministri selectati de Alexis Tsipras dupa remanierea partiala de vineri seara au depus juramantul, inlocuindu-i de disidentii din cabinet, transmite Reuters. Guvernul in noua formula incepe o noua faza a negocierilor pentru cel de al treilea pachet de salvare.

Tsipras i-a exclus vineri din cabinet pe ministrul Energiei Panagiotis Lafazanis si pe doi vice-ministri, o schimbare care marcheaza o ruptura de principala factiune de extrema stanga din partidul de guvernamant Syriza. Miscarea a venit ca urmare o opozitiei manifestate fata de termenii acordului de bailout.

Panos Skourletis, un apropiat al lui Tsipras, care a parasit Ministerul Muncii pentru a prelua portofoliul de energie, domeniu vital, a declarat remanierea marcheaza "o ajustare a guvernului la noua realitate".

Acordul de salvarae, aprobat joi de Parlament cu sprijinul partidelor de opozitie dupa ce 39 de membri Syriza s-au opus, include un amestec dureros de cresteri de taxe, taieri ale cheltuielilor si diminuari ale pensiilor.

In plus, active publice in valoare de 50 de miliarde de euro vor fi plasate intr-un fond special de privatizare unde vor actiona drept garantie pentru imprumuturi de pana la 86 miliarde de euro.

In locul rebelilor, Tsipras a numiti aliati de ai sai sau politicieni din randul partenerilor minoritari de guvernare - formatiunea de dreapta Grecii Independenti - incercand sa parafeze acordul de salvare cu partenerii europeni in urmatoarele cateva saptamani inainte sa aiba loc noi alegeri, fapt probabil.

"Scopul nostru este sa negociem dur pentru termenii acordului, nu doar sa-l parafam, dar si asupra modului in care va fi pus in aplicare. Exista multi termeni vagi in text", a declarat noul ministru al Muncii George Katrougalos.

El a declarat ca guvernul, ales in ianuarie pe o platforma anti-austeritate, va lupta pentru un acord care sa fie "just din perspectiva sociala" si a respins sugestiile ca va avea de a face cu puternicele sindicate si ca risca proteste de strada.

"Stanga este cu demonstratiile. Stanga vrea oamenii in strada", a mai spus el.