Un atac cu masina capcana s-a produs vineri la nord de capitala irakiana Bagdad, provocand moartea a 90 de persoane si disparitia a 17, arata un bilant realizat la o zi dupa de autoritati. Autorul atacului este un jihadist al Statului Islamic, transmite AFP.

Se inregistreaza, de asemenea 120 de raniti, a precizat Abbas Hadi Saleh, principalul reprezentant al autoritatilor din Khan Bani Saadin, localitate cu o populatie majoritar siita, situata la 20 de km nord de Bagdad.

"Bilantul a ajuns la 90 de morti si 120 de raniti, si avem intre 17 si 20 de disparuti", a declarat Saleh. 15 copii au fost ucisi in atac.

Sinucigasul si-a condus masina plina cu exploxibil in mijlocul pietii centrale dim oras, in ajunul Aid el-Fitrm sarbatoare care marcheaza sfarsitul Ramadanului, unde a detonat incarcatura.

"In fiecare an (in timpul Ramadanului - n.red.), are loc un atac cu bomba. ni se reproseaza ca suntem siiti", a aratat Saleh, subliniind ca evenimentul de vineri este cela mai grav astfel de atac inregistrat in provincia Diyala dupa 2003.

Khan Bani Saad se afla in provincia Diyala pe care guvernul a declarat-o in ianuarie "eliberata" de jihadisti, insa in care atacurile ocazionale sunt in crestere.

Organizatia extremista Statul Islamic (EI) a revendicat atacul pe forumurile jihadiste, spunand ca masina continea trei tone de explozibil.