O companie de electricitate si-a suit contoarele la inaltime, intr-un cartier de romi. Justitia europeana: Discriminare etnica, jignire, stigmatizare!

de Claudiu Zamfir     HotNews.ro
Vineri, 17 iulie 2015, 19:09 Actualitate | Internaţional


Stalpii buclucasi din cartierul cu romi
Foto: Google Street View
O companie de distributie a energiei electrice din Bulgaria este acuzata de discriminare, pentru ca si-a ridicat tablourile electrice si contoarele la mare inaltime, intr-un cartier de romi. Firma a motivat ca vrea astfel sa impiedice racordarile ilegale la curent, dar justitia europeana a luat o decizie impotriva sa.

Curtea de Justitie a Uniunii Europene a luat, joi, o decizie defavorabila unei companii  bulgaresti de utilitati, care furnizeaza curent electric in orasul Dupnitsa, sud-vestul Bulgariei.

Totul a inceput in anii 1999 si 2000, in oraselul cu multe vilisoare cochete, supranumit Mica Italie pentru ca multi dintre bulgarii din Dupnitsa au strans bani lucrand in Italia.

Compania CHEZ RB a instalat contoarele de energie electrica, pentru toti abonatii din cartierul Gizdova, locuit in majoritate de etnici romi. Problema este ca in aceasta mahala contoarele au fost montate pe stalpii din beton, la o inaltime de 6-7 metri.

In schimb, in celelalte cartiere, contoarele instalate de CHEZ RB sunt amplasate la o inaltime de 1,70 metri, in general in locuintele consumatorilor, pe fatadele exterioare sau pe gardurile din jurul acestora, au constatat justitia bulgareasca si cea europeana.
Centrul orasului Dupnitsa de la poalele Muntilor Rila. (Foto: Wikipedia)

In anul 2008, o femeie din cartierul Gizdova, care are acolo un magazin alimentar, a reclamat compania de energie la autoritatea bulgara antidiscriminare, pe motiv ca ridicarea tablourilor electrice la 6-7 metri pe stalpi reprezinta discriminare etnica.

Reclamanta s-a plans in special ca firma ii umfla facturile la curent, iar ea nu isi putea consulta contorul de energie electrica sa vada consumul real.

De partea cealalta, compania de distributie a energiei electrice sustine ca a decis sa ridice contoarele la inaltime in acel cartier pentru a le proteja de interventiile neautorizate ale unor localnici si pentru a evita degradarea instalatiilor si racordarile ilegale la curent.

Compania nu si-a sustinut, insa, cu dovezi acuzatiile privind degradarile si manipularile contoarelor si nici racordarile nelegale, sustinand ca acestea ar fi de notorietate publica - retin justitia bulgara si cea europeana.

In 2010, Comisia pentru Protectia impotriva Discriminarii (KZD) a constatat ca practica firmei de electricitate este discriminatorie si i-a cerut sa coboare tablourile si contoarele electrice. Firma a atacat in justitie decizia institutiei antidiscriminare si a avut castig de cauza in prima faza. Astfel, in mai 2011, Curtea Administrativa Suprema a anulat decizia KZD-ului, pe motiv ca institutia antidiscriminare nu a indicat fata de ce alte etnii a fost discriminata reclamanta.

KZD a revenit in mai 2012 cu o noua decizie, constatand ca firma CHEZ RB a exercitat o discriminare directa asupra femeii din Gizdova, pentru ca a pus-o, ca patroana de magazin, intr-o situatie dezavantajoasa in raport cu ceilalti abonati ai companiei de curent (care beneficiau de contoare instalate in locuri accesibile).

Sesizata de firma de curent, o instanta din Sofia a decis sa intrebe Curtea de Justitie a Uniunii Europene - prin procedura intrebarilor preliminare - care este practica europeana in domeniu si cum ar fi bine sa abordeze cazul pentru a lua o decizie in conformitate cu dreptul Uniunii Europene.

Joi, 16 iulie 2015, curtea de la Luxemburg a luat o decizie in privinta tablourilor electrice din Dupnitsa.
Stalpii buclucasi din cartierul Gizdova. (Foto: Google Streetview, 2012)

CJUE considera ca practica firmei bulgaresti de curent este discriminatorie fata de etnicii romi din mahalaua Gizdova.

"Instanta mentionata va trebui, in primul rand, sa aiba in vedere interesul legitim al utilizatorilor finali de energie electrica de a avea acces la furnizarea de energie electrica in conditii care sa nu aiba efect jignitor sau stigmatizant
", afirma CJUE, dand astfel indicatii instantei bulgaresti care a formulat intrebarile preliminare.

De asemenea, Curtea de la Luxemburg considera ca instanta bulgara trebuie sa aiba in vedere notiunea de discriminare bazata pe originea etnica.

"Notiunea <<discriminare bazata pe originea etnica>>, in sensul Directivei 2000/43 a Consiliului din 29 iunie 2000 de punere in aplicare a principiului egalitatii de tratament intre persoane, fara deosebire de rasa sau origine etnica si in special al articolului 1 si al articolului 2 alineatul (1) din aceasta, trebuie interpretata in sensul ca, in imprejurari precum cele in discutie in litigiul principal, in care totalitatea contoarelor de energie electrica sunt amplasate, intr-un cartier urban populat in principal de locuitori de origine roma, pe stalpi care fac parte din reteaua liniei electrice aeriene, la o inaltime de 6 - 7 metri, in timp ce in celelalte cartiere, asemenea contoare sunt amplasate la o inaltime mai mica de doi metri, notiunea mentionata are vocatie sa se aplice indiferent daca masura colectiva mentionata afecteaza persoanele care au o anumita origine etnica sau pe cele care, fara a poseda originea mentionata, suporta, impreuna cu primele, tratamentul mai putin favorabil sau situatia speciala dezavantajoasa care rezulta din aceasta masura", a decis CJUE.

Justitia europeana mai spune ca firma de energie electrica este obligata sa le ofere oamenilor din cartierul Gizdovo posibilitatea sa isi verifice consumul propriu de energie.

"Exclusiv pentru motive de exhaustivitate, adaugam ca, in prezenta cauza, este vorba in mod vadit despre drepturile sau interesele legitime ale persoanelor stabilite in cartierul Gizdova Mahala in legatura cu furnizarea de energie electrica catre acestea. Astfel, in calitate de consumatori finali, dupa cum prevede dreptul Uniunii, ei ar trebui sa poata avea la dispozitie datele privind consumul propriu si ar trebui sa dispuna de o informare corespunzatoare cu privire la consumul real de energie electrica si la costurile reale, suficient de frecventa incat sa aiba posibilitatea sa isi regularizeze propriul consum de energie electrica. Acestui interes protejat prin lege al consumatorilor din cartierul Gizdova Mahala i se aduce atingere printr-o practica precum cea din procedura principala", se arata in decizia Curtii de Justitie a Uniunii Europene.

La randul sau, avocatul general de pe langa Curtea de la Luxemburg Juliane Kokott a aratat ca drepturile locuitorilor cartierului Gizdovo primeaza in fata interesului firmei de a-si proteja instalatiile.

Avocatul arata ca practica instalarii tablourilor electrice la inaltime mare este intalnita si in alte localitati din Bulgaria, in zonele locuite in majoritate de etnici romi.
 
"Aceasta practica este justificata prin interventiile neautorizate asupra contoarelor de energie electrica si prin sustragerile ilegale care survin, se pare, deosebit de frecvent in <<cartierele de romi>>", noteaza avocatul.

"Uneori, atunci cand se examineaza probleme legate de discriminare, destinele individuale ale particularilor se afla in prim-plan", adauga Juliane Kokott.

Mai departe, justitia bulgara ramane sa se pronunte in acest caz, insa va trebui sa respecte liniile directoare trasate de la Luxemburg, in sensul respectarii dreptului Uniunii Europene.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

15199 vizualizari

 • +27 (35 voturi)    
  mai bine (Vineri, 17 iulie 2015, 19:21)

  ak33 [utilizator]

  mai bine le taia curentul de tot ca oricum nu il platesc si se rezolva problema , nu ii mai acuza nimeni de nimic
  • -4 (16 voturi)    
   justitia europeana (Sâmbătă, 18 iulie 2015, 1:28)

   numaiamnume [utilizator] i-a raspuns lui ak33

   un mare rahat
   • +1 (1 vot)    
    discriminare? (Sâmbătă, 18 iulie 2015, 15:14)

    relu [anonim] i-a raspuns lui numaiamnume

    nu retin ca justitia europeana sa fi dat un verdict similar in deportarea romilor romani din Franta. Toti romii pe care-i stiu sunt racordati ilegal la reteaua de energie electrica.
    Prostii muncesc si coloratii consuma.
    • -1 (1 vot)    
     mai bine, folositi termenul real, de TIGAN (Duminică, 19 iulie 2015, 0:35)

     oxxxxxyyyyya [utilizator] i-a raspuns lui relu

     cuvantul rom este o deviatie prosteasca dela cuvantul real , de origina persana si anume d(l)om, care inseamna , barbat, in sensul de seful casei.
   • +1 (1 vot)    
    S-a intamplat o minune (Sâmbătă, 18 iulie 2015, 19:14)

    Un roman anonim [anonim] i-a raspuns lui numaiamnume

    In acest caz sunt in totalitate de acord cu tine
  • +3 (3 voturi)    
   Practic nu prea au cum (Sâmbătă, 18 iulie 2015, 14:41)

   CD [anonim] i-a raspuns lui ak33

   Ideea implicita in mesajul dvs. e ca firma le taie curentul, iar ei chiar accepta situatia.
   In realitate (vedeti cazurile Zabrauti, Sintesti si cate altele), nici n-a dat bine masina distribuitorului de electricitate coltul strazii, si respectivul e deja cu patentul si banda izolatoare in maini, mesterind de zor la contor.
   Pur si simplu se leaga INAINTE de contor, la cablurile alea groase pe care le vedeti in fotografie ca trec de la un stalp la altul si care alimenteaza toata zona, cateva strazi sau chiar un cartier.
   Ca sa rezolve problema, distribuitorul ar trebui sa deconecteze acele cabluri de undeva din transformatorul de joasa tensiune, sau din vreun panopu de distributie. Facand insa asta, i-ar deconecta pe TOTI consumatorii din acea zona. Or, chiar daca dintr-o suta de consumatori 99 sunt hoti de energie, faptul ca unul e cinstit face deconectarea sa nu numai imorala, ci si ilegala - si prin urmare imposibil de realizat.
   Asa ca distribuitorul face si el ce poate - trece furturile de energie (de vreo 2-3 ori mai mari in Romania, de exemplu, decat media UE) pe costuri, se duce cu jalba-n protap la ANRE, ANRE le recunoaste, ca nu prea au nici ei ce face, costurile cresc, creste corespunzator si tariful de distributie la joasa tensiune (care in Romania aproape ca a ajuns mai mare, doar acest tarif, decat pretul energiei) si, in ultima instanta, ca peste tot si intotdeauna, consumatorul cinstit plateste si pentru hoti.
 • +33 (41 voturi)    
  eu as propune magistratilor de la Strasbourg (Vineri, 17 iulie 2015, 19:34)

  AliKimiku [utilizator]

  sa mute o parte din rromii din Gizdovo in cartierul lor rezidential pentru vreo 6 luni. Dupa aia pot vota in cunostiinta de cauza cum despre masina descuiata pe alee, gainile libere in curte sau contorul la 1m, 1.75m sau 3.5 m!
 • +26 (32 voturi)    
  Să nu-i lași să fure este discriminare? (Vineri, 17 iulie 2015, 19:46)

  vali47 [utilizator]

  Și la noi este la fel.Cu ce-i deranjează pe romi,modul de amplasare a tablourilor electrice,că doar nu sunt autorizați să lucreze ei la acele tablouri?
 • +12 (16 voturi)    
  ???? (Vineri, 17 iulie 2015, 20:06)

  ipolitic [utilizator]

  Titlul vorbeste de "jignire,stigmatizare"
  Unde exact se regasesc acesti termeni in decizia CJUE?
 • -9 (25 voturi)    
  Haha (Vineri, 17 iulie 2015, 20:19)

  jeanvaljeanro [utilizator]

  Cui ii mai pasa ce zic astia cu UE-ul lor :)) La mine in tara fac ce trebuie, nu ce vor niste spalati pe creier la costum cu zeci de mii de euro lunar in cont de la stat!
 • +16 (20 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 17 iulie 2015, 20:20)

  [anonim]

 • +33 (37 voturi)    
  Propunere (Vineri, 17 iulie 2015, 20:49)

  Nyk1 [utilizator]

  Romii discriminați să fie relocați în Luxemburg, în cartierul în care se află și Curtea Europeană - este singura cale să fie tratați omenește și să li se respecte drepturile.

  În plus, va fi și un prilej pentru țările „înapoiate” din UE - precum Bulgaria, România, Ungaria, Slovacia - să vadă ce exemplu pot da occidentalii în materie de integrare a minorităților defavorizate.
 • +15 (19 voturi)    
  Slabi avocati mai are compania aia (Vineri, 17 iulie 2015, 22:33)

  Sparafucile [utilizator]

  Pai daca avocatii n-au fost in stare sa demonstreze la proces ca masura luata este una tehnica si nu etnica au mincat degeaba banii companiei . Ne macina banuiala ca pina si Sova s-ar fi descurcat mai zglobiu .
  • +3 (3 voturi)    
   nu e vorba de avocati slabi (Sâmbătă, 18 iulie 2015, 15:17)

   tibi [anonim] i-a raspuns lui Sparafucile

   vesticii sunt destepti, ei forteaza asa zisa integrare a romilor in tarile estice ca sa nu-i mai viziteze pe ei. E o decizie politica, nu are nicio legatura cu justitia.
 • +6 (10 voturi)    
  Odata (Vineri, 17 iulie 2015, 23:13)

  Jar [utilizator]

  ce eu,in tara mea, nu-mi pot apara cu pusca pamantul,casa, contorul ,n-am clara legea legitimei aparari,nu va mai mirati cand apar improvizatii...
  Asta e valabil si pentru astia de-afara si pentru noi.
 • +7 (11 voturi)    
  Cred ca e invers (Vineri, 17 iulie 2015, 23:17)

  Clop [utilizator]

  Nu e discriminare, este doar grija pentru persoane de mare, mare sensibilitate si integritate morala, niste persoane pe care nu le poti atinge nici macar cu o floare, asa ca de ce-ai face-o cu un contor?!...

  Cred ca n-au vrut sa-i jigneasca - majoritatea sunt analfabeti, deci nu au cum sa citeasca un contor.
 • +4 (14 voturi)    
  Furtul e furt (Vineri, 17 iulie 2015, 23:25)

  emil bobu [utilizator]

  Cand cineva ia o decizie sa opreasca furtul, imediat Europa se oftica.

  Sa vina politrucii de la CE/PE sa traiasca acolo, sa vedem cat de mult le place.
 • +3 (9 voturi)    
  Off the grid, ca pe vremuri! (Sâmbătă, 18 iulie 2015, 1:02)

  ion [anonim]

  Eu le-as scoate transformatoarele, i-as face "green"! le-as monta fotovoltaice si eoliene de maxim cateva sute de wati pe ora! I-as discrimina pozitiv! lol! Green, economie, reciclare, inca un pulover pe ei ca e la moda printe comunistii de la Bruxelles.
 • +3 (3 voturi)    
  Relocare (Sâmbătă, 18 iulie 2015, 9:02)

  Petza [anonim]

  Dacă sunt așa de preocupați de sentimentele romilor de ce ni-i tot returnau acum cativa ani? Eu cred ca romii au fost foarte jigniți de atitudinea respectiva a tarilor occidentale.
  Ar trebui ca justiția europeana sa dea o decizie și în acest sens și tarile care au trimis rromi acasă sa le plătească daune morale.
 • 0 (4 voturi)    
  Care e problema ? (Sâmbătă, 18 iulie 2015, 9:35)

  nyivus [utilizator]

  Vad ca nimeni dintre comentatori nu sesizeaza ceea ce e mai important: firma n-a putut dovedi ca in localitatea respectiva s-a furat curent sau ca s-au deteriorat contoarele, a marsat doar pe ideea ca "asa se face si prin alte locuri", bazat exact pe etnicitatea oamenilor. Va place sau nu, dar asta intr-adevar e discriminare.
 • +2 (4 voturi)    
  Campania impotriva europenilor (Sâmbătă, 18 iulie 2015, 10:38)

  Victtor [utilizator]

  Deciziile de acest tip sunt efectele clare ale unei campanii indreptate impotriva europenilor.
  Etniile problematice sunt folosite pentru a-i teroriza pe locuitorii de drept ai tarilor europene.
  Este normal sa ne intrebam cine sunt cei care gandesc aceasta campanie perfida.
 • +4 (4 voturi)    
  Incredibila falsitate (Sâmbătă, 18 iulie 2015, 10:41)

  Eneas [anonim]

  "avocatul general de pe langa Curtea de la Luxemburg Juliane Kokott a aratat ca drepturile locuitorilor cartierului Gizdovo primeaza in fata interesului firmei de a-si proteja instalatiile. "adica ,daca energia electrica are un pret,sa o dea gratis compania si sa falimenteze? e incredibila aceasta femeie,cate enormitati pot spune si sustine...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by