Rusia a denuntat vineri proiectul de reforma constitutionala din Ucraina, despre care se presupune ca ar urma sa acorde mai multa autonomie regiunilor din estul separatist, calificandu-l drept "o parodiere" a masurilor care ar fi trebuit aplicate de autoritatile de la Kiev in cadrul acordurilor de pace de la Minsk, relateaza AFP.

Proiectul de reforma "a fost pregatit nu doar fara (participarea - n.red.) adevaratii reprezentanti al Donetsk si Lugansk, dar si fara cea mai mica luare in considerare a intereselor din sud-estul Ucrainei", a declarat ministrul rus de Externe intr-un comunicat de presa, facand trimitere la liderii republicilor auto-proclamate si pro-ruse din cele doua orase ucrainene.

"Incercarea de a prezenta acest text precum o realizare a angajamentelor Kievului in cadrul acordurilor de la Minsk este o parodie care nu ar trebui sa pacaleasca pe nimeni", a adaugat diplomatul rus.

Deputatii ucraineni au facut joi primul pas spre reforma Constitutiei tarii, care ar urma sa ofere puteri mai mari consiliilor alesilor regionali si locali, insa fara a confirma definitiv statutul semi-autonom al teritoriilor aflate sub controlul rebelilor, contrar asteptarilor separatistilor.

Potrivit unui proiect de reforma, acest statut special ar urma sa fie acordat printr-o lege separata si doar pentru o durata de 3 ani.