Fostului gardian nazist responsabil pentru moartea a peste 300.000 de evrei, Oskar Groning, numit si 'Contabilul de la Auschwitz' si condamnat miercuri in Germania la patru ani de inchisoare, va fi obligat sa plateasca cheltuielile de judecata, estimate la cel putin 260.000 de euro, relateaza postul NDR, citat de agentia DPA.

Potrivit unui purtator de cuvant judiciar, circa 120.000 de euro reprezinta taxele legale platite de 70 de reclamanti. La aceasta suma se adauga inca aproximativ 75.000 de euro pentru plata translatorilor angajati pentru ca instanta sa poata comunica cu reclamantii si cu martorii proveniti, cei mai multi, din randul supravietuitorilor Holocaustului si care au venit din SUA sau alte state europene pentru a participa la procesul desfasurat la Luneburg (nordul Germaniei), potrivit Agerpres.

Costul deplasarii acestora nu a fost inca estimat, astfel ca suma imputata lui Groning ar putea fi mult mai mare. In schimb, este clara suma cheltuita pentru inchirierea salii de judecata, circa 65.000 de euro, pe care de asemenea va trebui sa o plateasca.