Ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, a anuntat intr-o scrisoare adresata presedintelui Parlamentului ca Fondul Monetar International nu va participa la plata unei prime transe a celui de-al treilea acord de salvare a Greciei, informeaza Reuters. Aceasta transa urmeaza sa fie platita la mijlocul lunii august 2015, iar Schaeuble a solicitat Parlamentului german sa accepte deschiderea discutiilor asupra planului de ajutor.

Potrivit scrisorii, implicarea FMI pe viitor depinde de rezultatele primei analize a programului din toamna anului 2015 si de confirmarea sustenabilitatii datoriei Greciei.

UPDATE 02:00 Bancile se vor redeschide luni, retrageri limitate la 60 de euro pe zi (ministru grec)

Bancile din Grecia, inchise de la 29 iunie, se vor redeschide luni, dar grecii vor putea retrage in continuare numai 60 de euro pe zi, a afirmat joi seara ministrul adjunct de finante Dimitris Mardas la postul national de televiziune ERT, citat de AFP.

UPDATE 01:15 Secretarul american al Trezoreriei, Jacob Lew: Trebuie restabilita "viabilitatea" datoriei Greciei (AFP)

"El a tinut sa sublinieze importanta de a se ajunge la o solutie cu privire la viabilitatea datoriei (Greciei) cu prilejul viitoarelor negocieri", afirma comunicatul publicat la finalul vizitei intreprinse de Jacob Lew la Berlin si Paris.

Secretarul Trezoreriei a discutat despre dosarul grec cu omologii sai francez, Michel Sapin, si german, Wolfgang Schaeuble, dupa acordul incheiat luni intre Atena si creditorii acesteia asupra unui nou plan de ajutorare.

UPDATE 23: 50 Cancelarul german, Angela Merkel, si ministrul sau de finante, Wolfgang Schaeuble, i-au indemnat joi pe deputatii conservatori germani sa aprobe acordul privind al treilea plan international de ajutoare a Greciei, cu o zi inainte de votul din Bundestag, scrie AFP, citeaza Agerpres.

UPDATE 23:41 Bancile grecesti vor ramane inchise pana duminica, 19 iulie, a anuntat ministrul grec de finante, in contextul semnalelor ca institutiile de credit si-ar putea redeschide portile saptamana viitoare, la trei saptamani dupa ce au fost inchise, transmite Reuters.

Joi, Banca Centrala Europeana a anuntat ca va majora finantarea de urgenta pentru bancile elene cu 900 de milioane de euro, pana la aproape 90 de miliarde de euro, eliminand astfel o bariera despre care ministrul grec al economiei spunea zilele trecute ca impiedica redeschiderea institutiilor de credit.

Anterior, un bancher de rang inalt a declarat pentru Reuters ca bancile grecesti se vor redeschide luni. Retragerile de numerar, limitate la 60 de euro pe zi, ar putea ramane insa rationalizate.

Cancelarul german, Angela Merkel, si ministrul sau de finante, Wolfgang Schaeuble, i-au indemnat joi pe deputatii conservatori germani sa aprobe acordul privind al treilea plan international de ajutoare a Greciei, cu o zi inainte de votul din Bundestag, scrie AFP, citeaza Agerpres.

Potrivit unor participanti la reuniunea grupului parlamentar conservator (CDU-CSU), Angela Merkel s-a declarat "absolut convinsa" ca guvernul trebuie sa se aseze la masa negocierilor asupra noului ajutor si le-a solicitat deputatilor din tabara ei sa ii incredinteze acest mandat.

Conform cancelarului german, conditiile impuse Greciei sunt dure intr-adevar, dar justificate prin valoarea ajutoarelor acordate, a afirmat aceeasi sursa.

Wolfgang Schaeuble, a carui intransigenta cu privire la Grecia i-a atras critici vehemente in Europa, insa un val de popularitate nemaiintalnit in tara sa, a pledat, la randul sau, in favoarea aprobarii acordului, au adaugat surse prezente la discutii.

Deputatii germani trebuie sa se pronunte asupra principiului unui al treilea plan international de ajutorare a Greciei, a informat luni presedintele Camerei inferioare a Parlamentului federal, Norbert Lammert.

In randurile taberei conservatoare a cancelarului, nemultumirile s-au intensificat in ultimele saptamani contra unui al treilea plan de ajutoare, multe persoane manifestandu-si reticenta in a sustine Grecia din nou. Conditiile drastice impuse insa de europeni pentru acest nou ajutor, care poarta semne ale revendicarilor germane, ar trebui sa duca la detensionarea situatiei.

In plus, chiar daca in spatele usilor inchise isi fac cunoscute nemultumirile, atunci cand trebuie sa se voteze deputatii CDU-CDS sprijina initiativele cancelarului Angela Merkel.