Presedintele ucrainean Petro Poroshenko a prezentat Parlamentului o propunere de amendare a Constitutiei care prevede acordarea autonomiei regiunilor separatiste Donetsk si Lugansk, din sud-estul tarii, relateaza site-ul postului Radio Free Europe/Radio Liberty, citeaza Mediafax.

Potrivit informatiilor furnizate pe site-ul Parlamentului, propunerea de lege va include o sectiune in Constitutia tarii despre statutul special al provinciilor Donetsk si Lugansk, ce alcatuiesc regiunea Donbas.

Presedintele Petro Poroshenko a decis sa depuna amendamentul constitutional in urma unei vizite intreprinse miercuri, in Ucraina, de Victoria Nuland, asistent al secretarului de Stat al Statelor Unite, conform unor surse citate de publicatia Ukrainska Pravda.

Oficiali americani si liderii Frantei si ai Germaniei i-au recomandat presedintelui ucrainean sa depuna modificarile constitutionale, in conformitate cu acordul de la Minsk, din 12 februarie 2015, care prevede autonomia regiunii Donbas.

Rusia a explicat, in mod repetat, ca refuzul conducerii de la Kiev de a indeplini prevederile acordului de la Minsk privind autonomia reprezinta un obstacol in mentinerea pacii in partea de est a Ucrainei, unde au loc confruntari armate intre autoritatile ucrainene si fortele separatiste pro-ruse.

Poroshenko a propus amendamente constitutionale privitoare la descentralizare pe data de 1 iulie, dar acestea nu includeau prevederi privind un statut special al regiunii Donbas.

Vicepresedintele Parlamentului Oksana Syroyed a scris pe Facebook ca parlamentarii simt "o presiune teribila" din partea "comunitatii internationale" privind acordarea autonomiei regiunii Donbas pentru "a demonstra implementarea prevederilor acordului de la Minsk".