Trupa slovena Laibach va concerta in capitala nord-coreeana, Phenian, pe 19 si 20 de august, potrivit site-ului oficial al trupei. Controversatul grup de rock din Ljublijana este prima trupa occidentala invitata sa concerteze in Coreea de Nord, transmite BBC.

Afisul concertuluiFoto: www.laibach.org

Evenimentul a fost organizat de regizorul norvegian Morten Traavik. Concertul va fi sustinut in fata unei audiente de 2000 de persoane. Repertoriul pregatit de Laibach include atat hiturile trupei, cat si melodii din folclorul nord-coreean, mai scrie BBC.

Potrivit sursei citate, grupul muzical sloven a fost criticat, de-a lungul aniilor, pentru utilizarea unor simboluri politice si nationaliste, precum si pentru purtarea costumelor militare pe scena. Insa, fanii trupei sustin ca utilizarea costumelor militare este o critica adusa regimurilor totalitare.

“Coreea de Nord este portretizata in media occidentala ca fiind cea mai izolata natiune, dar, in fapt, tara este mai deschisa strainilor decat sugereaza presa. Atat regimul de la Phenian, cat si Laibach sunt vazuti ca fiind niste proscrisi fascisti. Insa ei sunt mai degraba neintelesi.”, a declarat Traavik pentru BBC.

Concertul Laibach coincide cu aniversarea a 70 de ani de la eliberarea Peninsulei Coreene de sub ocupatia japoneza si are la baza o invitatie oficiala a autoritatilor de la Phenian, noteaza BBC.

Membrii trupei au anuntat pe site-ul lor ca vor fi insotiti in Coreea de Nord de cativa fani occidentali “in spiritul fratiei si al intelegerii dintre oameni”.

Trupa Laibach a fost fondata in 1980 in Slovenia si poarta numele german al capitalei Ljubljana, folosit in timpul ocupatiei naziste. Grupul este cunoscut pentru reinterpretarea intr-un stil militant al unur hituri cunoscute, precum Let it Be, de la The Beatles, sau One Vision, Final Countdown de la Europe. Criticii au acuzat trupa de fascism si marxism, in vreme ce fanii sustin ca Laibach parodiaza totalitarismul, potrivit BBC.