Guvernul mexican a facut publica marti seara o inregistrare video in care poate fi vazut Joaquin "El Chapo" Guzman, cunoscutul lider al cartelului drogurilor Sinaloa evadand din celula sa din inchisoarea de maxima securitate Altiplano, scrie AFP.

Joaquin "El Chapo" Guzman in celula sa, cu cateva secunde inainte de a evadaFoto: Captura Youtube.com

Imaginile de pe camerele de supraveghere il arata pe Guzman, in tinuta de detinut, miscandu-se inainte si inapoi prin celula, intre pat si zona de dus, inainte de a se ascunde in spatele zidului care separa zona de dus de restul celulei si de a disparea.

Gaura din podeaua spatiului de dus, prin care s-a strecurat Guzman sambata seara la ora 20:52, nu este vizibila pe ecran.

O alta camera era atintita dispre culoar asupra celulei, insa raman doua unghiuri moarte, menite sa protejeze intimitatea detinutului.

Autoritatile nu precizeaza dupa cat timp de la disparitia lui Guzman de pe camere a fost data alerta.

Cautarile pentru recuperarea detinutului continuau miercuri dimineata in mai multe state din Mexic.

Autoritatile au extins, de asemenea, retinerea a 22 de persoane care lucreaza in aceasta inchisoare de inalta securitate, situata la 90 km de Mexico City, pentru a determina daca acestea l-ar f putut ajuta de traficantul de droguri sa evadeze. Alti doisprezece angajati au fost eliberati.

Guvernul mexican a mai dat publicitatii o inregistrare video realizata in interiorul tunelului prin care liderul cartelului Sinaloa a fugit, in care se poate distinge un sistem de sine pe care este fixata o motocicleta dotata cu un recipient metalic cu care a fost transportat materialul sapat.

Tunelul de 1,5 km lungime este dotat cu electricitate, insa becurile par sa fi fost sparte de detinut si de complicii sai in timpul evadarii pentru a face dificila sarcina celor care ar fi putut sa ii urmareasca, a declarat Monte Alejandro Rubido, seful comisiei de securitate nationala.

In tunel mai pot fi vazute butelii cu oxigen. In alte imagini, realizate de un post de eleviziune mexican, se poate vedea, de asemenea, un generator electric.

Guvernul mexican ofera o recompensa de 3,8 milioane de dolari (3,4 milioane de euro) pentru capturarea sefului cartelului Sinaloa, care controla peste 75% din traficul de droguri catre SUA inainte de capturarea sa.