Ministrul Energiei, Panagiotis Lafazanis, care conduce Platforma de Stanga din Syriza, a prezentat marti seara planuri de revenire la moneda nationala. Implementarea revenirei la drahma ar presupune "obtinerea a 22 miliarde de euro din Banca Greciei pentru plata salariilor si pensiilor in intervalul necesar tiparirii propriei monede", scrie GR Reporter.

GreciaFoto: Agerpres/EPA

Potrivit unor surse guvernamentale, Lafazanis a prezentat planul alternativ realizat de membri ai Platformei de Stanga in cadrul unei intalniri a cabinetului de la Atena. Planul presupune preluarea rezervelor Bancii Greciei cu care oaprovizioneaza cu lichiditati bancile grecesti dupa autorizare din partea Bancii Centrale Europene.

Potrivit lui Lavazaniz, banii ar urma sa fie folositi pentru plata salariilor si pensiilor dupa impunerea controalelor asupra capitalului.

O astfel de actiune, mai exact punerea in circulatie fara ersmisiunea Bancii Centrale Europene ar fi definita ca tiparire neautorizata de bani si ar provoca excluderea automata a Greciei din zona euro.