02:45Parlamentul grec a adoptat cu o majoritate covarsitoare acordul impus de creditori.

GreciaFoto: Wikipedia

Parlamentul grec a aprobat seria de reforme cerute de creditorii Greciei, inainte de un nou plan de ajutor, in pofida mai multor dezertari din tabara premierului Alexis Tsipras.

Textul a fost aprobat de 229 de parlamentari, 6 s-au abtinut, iar 64 au votat impotriva, intre care fostul ministru de Finante, Yanis Varoufakis si presedintele Parlamentului, Zoe Konstantopoulou.

Dintre membrii Syriza, partidul premierului Alexis Tsipras, 32 au votat impotriva in timp ce 6 s-au abtinut de la votul incarcat de tensiune si precedat de demonstratia anti-austeritate care a dus la incidente in centrul Atenei.

02:00 Directoarea generala a FMI, Christine Lagarde, a dat asigurari miercuri ca are "speranta" ca tarile din zona euro vor accepta relaxarea datoriei Greciei "intr-un fel sau altul" asa cum cere institutia din subordinea sa, transmite AFP.

23:45 Ministrii de Finante din zona euro vor participa joi dimineata la o teleconferinta pe tema Greciei, a anuntat Jeroen Dijsselbloem, purtatorul de cuvant al Eurogrupului.

23:12 Aproximativ 12.000 de greci au manifestat in piata Syntagma, conform politiei.

21:28 Grecia: Incidente in piata Syntagma din Atena in momentul in care a inceput dezbaterea parlamentara (AFP)

Ciocniri intre politie si manifestanti cu cocktailuri Molotov au izbucnit in principala piata din Atena, miercuri, in jurul orei 18:00 GMT (ora locala 21:00), in momentul incare au inceput, la doar cativa zeci de metri, dezbaterea parlamentara cruciala pentru obtinerea unui ajutor financiar vital pentru tara.

Cateva zeci de tineri cu capul protejat cu casti si cu fetele ascunse de masti au inceput sa lanseze cocktailuri Molotov in directia jandarmilor la sfarsitul unei manifestatii la care au luat parte circa 12.000 de persoane ce si-au manifestat opozitia fata de conditiile dure ale acordului de principiu semnat luni de Atena cu creditorii internationali, au constatat mai multi jurnalisti AFP prezenti la fata locului.

19:33 Deputatii francezi au adoptat cu o mare majoritate planul de ajutor pentru Grecia, prezentat de premierul Manuel Valls ca fiind singura sansa de redresare economica a tarii.

Acest acord "nu este un cec in alb", a declarat Manuel Valls, dar cere "mult din partea grecilor, nu pentru a-i pedepsi, ci pentru a-i insoti intr-o redresare economica indispensabila".

19:10 Surse: Protectia banilor britanici implicati intr-un acord pentru Grecia este o "linie rosie"

Marea Britanie insista ca orice contributie va face la un acord de finantare a Greciei va fi complet protejata, a declarat miercuri pentru Reuters o sursa din Ministerul britanic de Finante, adaugand ca aceasat ingrijorarea a fost inteleasa si luata in calcul de partenerii europeni.

"In ceea ce ne priveste, aceasta este o linie rosie si cred ca mesajul este acum auzit si inteles", a declarat sursa.

17:39 Ministrul Energiei, Panayiotis Lafazanis, va vota impotriva planului de salvare: "Sprijinim guvernul, dar nu vom vota vota masurile".

16:50 Alexis Tsipras, catre membri Syriza: "Cine are o alternativa sa vina sa imi spuna".

15:40 Germania crede ca extinderea perioadei de maturitate a datoriilor Greciei la 30 de ani este o optiune, atat timp cat nu reduce "semnificativ" valoarea datoriilor, potrivit Guardian.

"Este cu siguranta un elemente care poate fi luat in considerare, dar nu va fi o solutie daca va conduce la o reducere semnificativa a valorii datoriei in conditiile in care in final am avea tot o reducere a datoriilor, dar pe usa din spate", a declarat, citat de Reuters, Martin Jaeger, purtator de cuvant al ministerului german de Finante.

14:00 Ministrul adjunct de Finante, Nadia Valavani, a demisionat. Potrivit unor surse citate de The Guardian, aceasta i-ar fi transmis lui Tsipras ca nu poate accepta termenii acordului de salvare.

13:30 Comisia Europeana propune folosirea unui fond comunitar pentru finantarea de urgenta a Greciei, in ciuda opozitiei mai multor state, in frunte cu Marea Britanie, pentru a sustine Atena inainte de deblocarea unui al treilea plan de salvare.

Aceasta optiune este sustinuta de Comisie in conditiile in care timpul preseaza pentru asigurarea unui "pod" financiar de care are nevoie Grecia in zilele urmatoare: aflata deja in incetare de plati fata de FMI, Atena trebuie sa plateasca luni 4,2 miliarde de euro catre Banca Centrala Europeana (BCE).

13:12 Mai multi protestatari s-au adunat in piata Syntagma. Un batran poarta o pancarta pe care scrie: "Pensia mea e de 210 euro, jigodie. Greciei ii e foame. Nu mai putem dormi".

13:08 Presedintele Parlamentului grec, Zoe Konstantopoulou, a cerut respingerea acordului. "Acest parlament trebuie sa santajul creditorilor. In deplina cunostinta cu circumstantele cruciale cred ca e datoria Parlamentului sa nu lase acest santaj sa se materializeze

12:00 Ministrul Finantelor, Euclid Tsakalotos, a deschis dezbaterile in Parlament afirmand ca multe dintre masurile prevazute in acord vor avea efecte recesioniste, dar vor mentine tara in zona euro.

"Este un acord dificil, un acord pentru care doar timpul va spune daca este viabil din punct de vedere economic", a spus el.

11:55 Bancile grecesti vor ramane inchise pana joi seara, a anuntat ministerul e Finante

Cu o zi in urma, Fondul Monetar International (FMI) i-a oferit un sprijin premierului Tsipras, afirmand ca zona euro trebuie sa faca mai mult pentru Grecia si ca ar trebui stearsa o parte din datoria sa, intr-un raport publicat marti.

"Datoria Greciei nu mai poate fi viabila decat cu masuri de reducere a datoriei care sa mearga mult mai departe decat ceea ce Europa a luat in calcul pana acum", a scris FMI.

Fondul asigura ca datoria greaca este "total neviabila" si prevede ca se va apropia de 200% din PIB in urmatorii ani, fata de 175% in prezent.

La Atena, o serie de partizani ai premierului apreciaza ca acordul de luni dimineata constituie o tradare a vointei populare exprimate in referendumul din 5 iunie, cand 61% dintre greci au spus nu austeritatii.

Cu toate acestea, guvernul s-a supus cerintelor creditorilor internationali si a trimis marti seara Parlamentului un prim proiect de lege care prevede cresterea TVA si introducerea unei legi de aur bugetare.

Este o conditie necesara, dar nu si suficienta, pentru continuarea unui proces care ar trebui sa duca, in cateva saptamani, la semnarea unui noi plan de sustinere financiara in valoare de circa 82 de miliarde de euro.

"Acest acord va trece cu voturile opozitiei, dar nu si ale poporului", avertizase ministrul Energiei, Panagiotis Lafazanis. Noua Democratie (conservatorii), Pasok (socialistii) si Potami (centru stanga) au promis ca vor vota legea.

Grecia trebuie sa gaseasca 12 miliarde de euro pana la finele lui august, inclusiv pentru plati catre BCE si FMI. In noaptea de luni spre marti, Grecia a inregistrat un nou default, dupa ce nu a reusit sa onoreze o scadenta catre FMI.

Statul grec a reusit insa sa plateasca marti 148 de milioane de euro catre creditori privati din Japonia. O picatura de apa in raport cu o datorie de aproape 312 miliarde de euro. Dar Atena continua sa plateasca pe cat posibil datoria privata, deoarece un default in raport cu sectorul privat ar putea antrena consecinte mult mai grave decat incetarea de plati in raport cu creditorii publici.

Miercuri, in ziua votului, functionarii vor intra in greva, la cererea sindicatului Adedy, prima dupa ce Syriza a ajuns la putere.