Georgia a acuzat marti Rusia de "anexarea pe furis" a teritoriului sau, dupa ce marcajele care semnalizau frontiera in Osetia de Sud au fost mutate, actiune ce a vizat, potrivit Tbilisi, extinderea teritoriului acestei republici separatiste georgiene pro-ruse, relateaza AFP.

"Rusia isi continua agresiunea asupra teritoriului georgian", a declarat pentru AFP purtatorul de cuvant al Ministerului georgian de Externe, David Kereselidze, acuzand Moscova ca "ameninta pacea si securitatea in intreaga regiune".

Tbilisi afirma ca granicerii rusi au mutat saptamana trecuta marcajele de la frontiera dintre Osetia de Sud si Georgia, amplasandu-le la circa 450 de metri de principala autostrada georgiana care traverseaza tara de la est la vest si marind astfel teritoriul republicii separatiste.

"Ne-am pierdut mare parte dintre campuri", a afirmat un fermier din Tsitelubani, unul dintre satele din centrul Georgiei afectate de aceasta actiune. "Rusii au spus ca nu mai avem voie acolo", a mai spus el, potrivit The Guardian.

Potrivit purtatorului de cuvant al MAE georgian, in urma acestei operatiuni, un segment de 1,6 kilometri din conducta petroliera Baku-Supsa a ajuns de asemenea pe teritoriul oset, unde sunt stationati mii de soldati rusi dupa razboiul fulger ruso-georgian din august 2008.

"Facem apel la comunitatea internationala sa condamne aceste actiuni ilegale ale Rusiei", a subliniat Kereselidze.

Lunga de 830 kilometri, conducta petroliera intre Baku (capitala Azerbaidjanului, la Marea Caspica) si Supsa (port georgian la Marea Neagra) are o capacitate de transport de aproximativ 100.000 de barili pe zi si este operata de compania BP.

Rusia a recunoscut independenta Osetiei de Sud si a Abhaziei, o alta republica separatista georgiana, la finalul unui scurt razboi impotriva Georgiei in 2008. Moscova a instalat de atunci baze militare in aceste doua regiuni, fapt calificat drept ocupatie de catre Georgia.