Fostul ministru grec de finante Yanis Varoufakis considera ca acordul incheiat de premierul elen Alexis Tsipras cu liderii zonei euro este "un tratat de capitulare", ce are scopul de a transforma Grecia intr-un stat "vasal" Eurogrupului, consemneaza agentia EFE, citata de Agerpres.

Yanis VaroufakisFoto: Agerpres/EPA

Intr-un articol publicat marti pe blogul sau, Varoufakis a apreciat ca textul comunicatului summitului zonei euro, difuzat luni dimineata, seamana cu "un document cu termenii capitularii Greciei". Documentul este "conceput ca o declaratie ce confirma ca Grecia accepta sa devina vasalul Eurogrupului", adauga fostul ministru grec de finante, sustinand ca este pentru prima data in istoria ei cand Uniunea Europeana a luat o decizie care "submineaza intr-un mod atat de fundamental proiectul integrarii europene". In opinia sa, "prin modul in care au tratat cu Alexis Tsipras si cu guvernul nostru, liderii europeni au dat o lovitura decisiva proiectului european".

Varoufakis considera ca acest acord nu are nimic de-a face cu economia si nici cu "o agenda de reforme capabila sa scoata Grecia din mocirla". "Este pur si simplu o manifestare a unei politici umilitoare" si, in plus, o mostra a "anularii complete a suveranitatii nationale", apreciaza economistul grec, care include in postarea sa si un avertisment: "Europenii, inclusiv cei carora nu le pasa deloc de Grecia, trebuie sa fie atenti".

Referindu-se la ce ar trebui facut dupa semnarea acordului prin care Tsipras a acceptat reforme radicale, Varoufakis estimeaza ca se acorda acum prea multa importanta posibilei reactii a deputatilor la votarea acordului in parlament, in opinia sa fiind mai important sa se discute in ce masura economia greaca are vreo sansa de a-si reveni prin aplicarea masurilor cuprinse in respectiva intelegere, sau daca "predarea" Greciei nu va agrava si mai mult o criza fara sfarsit.

Yanis Varoufakis, fost aliat al premierului de extrema-stanga Alexis Tsipras, a demisionat imediat dupa referendumul organizat in Grecia pe tema masurilor propuse de creditorii internationali. Varoufakis a explicat demisia prin faptul ca prezenta sa nu ar mai fi fost dorita la reuniunile cu creditorii internationali, aminteste Mediafax.

Liderii zonei euro au ajuns, luni dimineata, la un acord cu partea elena pentru negocierea unui al treilea program de asistenta financiara, care sa permita ramanerea Greciei in zona euro.

Grecia si-a asigurat restructurarea datoriilor si finantarea pe termen mediu in cadrul unei pachet in valoare de 35 de miliarde de euro care va permite tarii sa ramana in zona euro, a declarat premierul Alexis Tsipras. "Acordul este dificil dar am evitat continuarea retragerilor activelor in strainatate. Am evitat un plan de strangulare financiara si de prabusire a sistemului bancar. In aceasta batalie dura, am reusit sa obtinem restructurarea datoriilor", a afirmat Tsipras.

Grecia are o datorie totala de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% catre tari din zona euro si catre FMI, iar 8,7% catre Banca Centrala Europeana (BCE). Incepand de la 1 iulie Grecia este, tehnic, in incapacitate de plati.