Parada militara din acest an dedicata zilei nationale a Frantei se deruleaza sub semnul austeritatii, noteaza Le Monde. Astfel, defilarea este mai scurta cu 15 minute, numarul de utilaje participante este redus cu 30%, nu exista trupe de geniu si tancurile XL atat de apreciate de public, a rezumat guvernatorul militar al Parisului, generalul Herve Charpentier.

Toute l'actualite en direct sur iTELE - i>TELE

El respinge insa ideea de cost redus: "E o ceremonie frumoasa", spune acesta, mentionand noi materiale militare precum lansatoarele de rachete ale armatei terestre sau dronele.

Generalul pune reducerile - 3.500 militar (290 mai putin fata de anul trecut), 208 vehicule (77 mai putin) si 86 de aeronave (4 in minus) - pe seama unei supra-activitati operationale a armatei.

Astfel, la inceputul acestui an, dupa atentatele teoriste, 10.000 de soldati au fost trimisi in misiuni pe teritoriul national. Tot atatia participau la misiuni externe, deci mult mai mult decat permit resursele alocate armatei.

Presedintele Francois Hollande le-a cerut luni francezilor, inaintea Zilei Nationale a Frantei, sa ramana uniti in fata ameninarii teroriste si sa "respinga teama", care este "cea mai dura otrava" pentru "traiul impreuna", relateaza AFP, preluata de Mediafax.

"Un terorism fundamentalist s-a instalat la cateva ore de mers cu avionul de noi. Acesta distruge, asasineaza, masacreaza, violeaza, in Orientul Mijlociu, Maghreb, in Africa subsahariana, dar si pe teritoriul nostru", a declarat Hollande cu ocazia unei receptii la Ministerul Apararii.

"In fata acestor agresiuni, a acestor amenintari, tara noastra trebuie sa refuze divizarea, pentru ca exact asta vor teroristii, dar si teama, pentru ca aceasta ar putea fi cea mai dura otrava din cadrul comunitatii noastre nationale", a adaugat el, in prezenta premierului Manuel Valls si a ministrului Apararii, Jean-Yves Le Drian.

"Teama ne-ar determina sa abandonam ce avem mai scump: libertatile noastre, capacitatea de a trai impreuna, respectul nostru", a apreciat seful statului francez. "In fata acestor amenintari, trebuie sa ne tinem bine, sa avem fermitatea necesara dar si sange rece", a subliniat el.

Francois Hollande a salutat angajamentul armatei pentru apararea acestor valori pe teritoriul national, precum si in teatrele de operatiuni externe.