El Mundo scrie, in editia electronica de luni, ca presedintele Klaus Iohannis si sotia sa formeaza "un cuplu atipic pe scena politica […] desi sunt impreuna de 32 de ani si nu au copii, sau poate chiar din acest motiv, ei inca traiesc o pasiune absoluta". Klaus Iohanis si prima doamna au efectuat prima vizita de stat in Spania, la invitatia regelui Felipe al VI-lea, potrivit Agerpres.

Klaus si Carmen Iohannis in vizita in SpaniaFoto: Administratia Prezidentiala

Cotidianul spaniol face referire si la volumul autobiografic al presedintelui Iohannis, "Pas cu pas", "care este dedicat sotiei sale, femeii vietii sale".

"Ei se cunosc de la varsta de 22 de ani, cand amandoi erau studenti. Sapte ani mai tarziu, atunci cand el era profesor de fizica si ea de engleza, au ajuns in fata altarului. Suntem inca un cuplu de indragostiti, pentru ca arta nu inseamna sa te indragostesti, dar sa continui sa iubesti pentru o perioada lunga a spus presedintele de etnie germana, care a refuzat sa se intoarca in Germania cu parintii sai la inceputul aniilor '90, in timpul vremurilor tulburi ale revolutiei romane, pentru a sta cu iubita sa in micul oras Sibiu", scrie, luni, El Mundo.

El Mundo o descrie pe Carmen Iohannis ca fiind "foarte sobra si alergica la rolul ei public si retele sociale, precum si la obiceiuri. Prima doamna a Romaniei este o catolica zeloasa, la fel ca sotul ei. Cei doi mergeau clandestin la slujbe atunci cand biserica era interzisa in timpul dictaturii comuniste. Foarte culta, ea canta la pian si iubeste baletul si teatrul, pasiuni pe care le impartaseste cu sotul ei."

Cotidianul spaniol scrie ca Carmen Iohannis "si-a exprimat public admiratia pentru regele Mihai al Romaniei, monarhul care […] a fost exilat in 1947 de regimul comunist."

El Mundo sustine ca perechea prezidentiala prefera indeletnicirile domestice si nu "petrecerile fastuoase", "amuzamentul favorit al politicianului fiind bricolajul, in timp ce sotia lui, admiratoare a bucatariei franceze, gateste o masa delicioasa".

Cotidianul spaniol scrie ca regele Mihai a devenit din ce in ce mai popular printre romani, iar la ultimele alegeri, socialistul Victor Ponta a promis ca va organiza un referendum pentru "reinstaurarea monarhiei". "Klaus Iohannis a castigat alegerile si a refuzat o astfel de consultare, declarand ca reinstaurarea monarhiei nu face parte din planul sau de modernizare a tarii", potrivit El Mundo.

Presedintele Klaus Iohannis efectueaza luni si marti o vizita de stat la Madrid, la invitatia Regelui Felipe al VI-lea, ocazie cu care are intalniri cu oficialitati spaniole, precum si cu comunitatea de romani din Spania, potrivit Agerpres.