Iranul si marile puteri au incheiat marti un acord istoric care isi propune sa faca imposibila obtinerea armei nucleare de catre Teheran, in schimbul unei ridicari progresive, dar si reversibile, in cazul nerespectarii angajamentelor, a sanctiunilor internationale, scrie AFP.

Acest succes diplomatic, incheiat dupa negocieri maraton, pare sa inchida un dosar care otravea de peste 12 ani relatiile internationale.

Londra, Teheranul sau Bruxellesul au salutat un acord "istoric", in timp ce Moscova vorbea de "un suspin de usurare".

Acordul deschide calea unei normalizari a relatiilor economice si diplomatice ale Iranului cu comunitatea internationala, in momentul in care Orientul apropiat este afectat de numeroase conflicte.

Este pentru prima oara cand un acord la acest nivel leaga Republica islamic si Statele Unite la acest nivel, de la ruperea relatiilor diplomatice, in 1980.

Acest deznodamant marcheaza un succes major pentru presedintele moderat Hassan Rohani, care si-a exprimat bucuria ca Allah a ascultat rugile iranienilor, dar si pentru omologul sau american, Barack Obama.

La doua saptamani dupa reconcilierea cu Cuba, presedintele democrat marcheaza un nou succes diplomatic, aproape de finalul ultimului sau mandat.

Obama a avertizat insa, intr-o declaratie transmisa in direct de televiziunea iraniana, ca acordul se va baza pe verificari, "nu pe incredere".

Un an pentru producerea bombei

Acordul a fost obtinut dupa doi ani de negocieri, ultima runda avand loc, neintrerupt, in ultimele 18 zile, la Viena, un final de lungime fara precedent de la acordurile de la Dayton care au pus punct razboiului din Bosnia Hertegovina, in 1995.

Negocierile dintre Iran si grupul P5+1 (Statele Unite, Rusia, Franta, Marea Britanie si Germania) au fost prelungite in mai multe randuri, din cauza unor blocaje rezolvate in extremis.

Acordul final este in concordanta cu marile principii stabilite la Lausanne in aprilie: Teheranul se angajeaza sa isi diminueze capacitatile nucleare (centrifuge, stocuri de uraniu imbogatit ...) si sa permita inspectii din partea Agentiei Internationale pentru Energia Atomica (AIEA).

Scopul este sa faca practic imposibil pentru Iran producerea armei atomice, asigurand totodata Teheranului, care a negat tot timpul ca ar fi avut acest scop, dreptul de a dezvolta industria nucleara civila.

Odata instalatiile iraniene reduse, Teheranul va avea nevoie de un an pentru producerea unei arme, fata de trei luni in prezent, dupa cum a explicat secretarul de stat John Kerry.

Embargou asupra armelor, 5 ani

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a precizat ca sanctiunile internationale privind vanzarile de arme catre Iran vor ramane in vigoare inca cinci ani.

"Exista un compromis intre Iran si partnerii occidentali pe care noi l-am sustinut (...). Cinci ani, dar in cursul celor cinci ani livrarile de arme vor fi posibile daca sunt aprobate si verificate de Consiliul de Securitate al ONU", a declarat Lavrov.

In schimb, Iranul va beneficia progresiv de o ridicare a sanctiunilor internationale adoptate din 2006 de SUA, UE si ONU.

Primele sanctiuni ar putea fi ridicate incepand cu primul trimestru din 2016 daca Iranul isi respecta angajamentele. In cazul unei incalcari, acestea pot fi reintroduse. Aceasta reversibilitate va dura 15 ani.

Un alt subiect delicat: posibilitatea inspectorilor AIEA de a intra in siturile militare iraniene. In cele din urma, Teheranul a acceptat un "acces limitat" intr-o serie de facilitati.

"Eroare istorica"

Israelul a denuntat insa imediat o "eroare istorica" ce va permite Iranului sa isi finanteze "masinaria terorii".

"Potrivit primelor elemente care ne parvin, este deja posibil sa spunem ca acest acord este o eroare istorica pentru toata lumea", a declarat premierul Netanyahu, inaintea unei intalniri, la Ierusalim, cu ministrul olandez al Afacerilor externe, Bert Koenders.

Votul Congresului

Oamenii de afaceri sunt nerebdatori sa revina in aceasta tara cu 77 de milioane de locuitori si care se claseaza pe locul patru in ceea ce priveste rezervele de petrol si pe doi la gaze naturale. Iranul, tara membra OPEC, va putea in timp sa revina la exportul liber al petrolului sau.

Iranienii, care l-au ales pe Hassan Rohani ca presedinte in 2013, si care a promis ridicarea sanctiunilor, asteptau cu nerabdare un astfel de acord.

Dar adeptii liniei dure din Iran si SUA nu au incetat sa isi exprime ostilitatea in fata negocierilor.

La Washington, acordul trebuie acum aprobat de Congres, controlat de republicani, si care si-au exprimat neincrederea fata de Teheran. In discursul sau, Obama le-a cerut parlamentarilor sa impiedice un vot "iresponsabil".

Liderul grupului republican din Senat a avertizat deja ca acest acord va fi dificil de "vandut" parlamentarilor. Dar ar fi nevoie de o majoritate de doua treimi pentru respingerea sa.

La Teheran, liderul suprem Ali Khamenei a avertizat saptamana trecuta ca un acord nu va impiedica ducerea mai departe a luptei impotriva SUA, "exemplul perfect al arogantei".