Daca Berlinul pare sa-si fi impus vointa asupra Greciei, mai multe voci din Germania considera ca acest succes este mai degraba un "dezastru" diplomatic care ar putea afecta imaginea lent reconstruita a tarii, scrie AFP.

Angela MerkelFoto: AGERPRES

"Intr-un week-end, guvernul german a distrus mai multe decenii de diplomatie", acuza luni saptamanalul Der Spiegel, pe site-ul sau, deplangand un "catalog de orori" destinat sa "umileasca Grecia".

Cancelarul Angela Merkel, supranumita "Regina Europei", si ministrul sau de Finante Wolfgang Schauble au incarnat in acest week-end linia dura a austeritatii, acuzata in special in sudul Europei, dar si in Germania.

"Linia era subtire intre salvarea si pedepsirea Greciei. In aceasta noapte, aceasta linie a disparut", scria, pe Twitter, Mathias Muller von Blumencron, de la cotidianul conservator Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Pentru Suddeutsche Zeitung, ziarul bavarez de centru stanga, "Merkel a reusit sa reinvie imaginea unei Germanii urate, zgarcite si cu inima goala, care tocmai incepuse sa se estompeze".

"Fiecare cent din ajutorul destinat Greciei si pe care germanii au incercat sa-l economiseasca va fi cheltuit de doua sau de trei ori mai scump in urmatorii ani pentru a reface aceasta imagine", crede acest cotidian.

Lipsa de empatie

In urma cu doi ani, un sondaj BBC arata ca Germania este cea mai populara tara din lume, creditata cu o imagine pozitiva - rezultat al succesului economic, al constiintei sociale si al diplomatiei - de catre 59% dintre persoanele interogate.

Dar Joschka Fischer, fost ministru de Externe, atrage atentia ca aceasta criza greceasca incurajeaza nationalismul iar Angela Merkel nu a reusit sa convinga germanii sa vada mai departe de propriul lor portofel.

Cancelarul conservator, care va sarbatori in noiembrie zece ani de putere si beneficiaza de o cota de incredere de circa 70%, "nu a argumentat sau actionat ca un politician, ci ca un contabil", acuza Fischer.

"Am risipit o enorma cota de simpatie cu un dezastru de comunicare", crede si Constanze Stelzenmuller, analist german la Brookings Institution, din Washington.

In opinia sa, linia dura germana tine de o lipsa de empatie si ar fi fost mai bine perceputa daca ar fi recunoscut ca "grecii comuni au suferit intr-adevar mai mult decat altii din Europa".

"Daca cineva ar fi comunicat pozitia germana cu profesionalism, poate ca nu am fi fost priviti atat de dezagreabil", crede si istoricul si ziaristul german Nils Minkmar.

Constanze Stelzenmuller crede ca negocierile de la Bruxelles "au provocat importante pagube", in special pentru "imaginea de mare putere inofensiva" pe care Germania se straduieste sa o promoveze.

Dar, chiar si cu o diplomatie mai abila, nuanteaza analista, statutul fara echivalent al Germaniei expune tara la critici. "Este pretul puterii", concluzioneaza ea.