Ministrii de Finante din cele 28 de state UE se vor intalni marti la Bruxelles pentru a discuta situatia din Grecia. Drumul nu este inca complet deschis pentru al treilea plan de salvare a tarii foarte laborios negociat peste week-end intre Grecia si partenerii sai europeni: opt parlamente ale zonei Euro vor fi implicate, iar Bundestag-ul german va trebui sa se pronunte, chiar de doua ori. Majoritatea tarilor, va aproba fara nicio indoiala acordul, dar in unele, precum Finlanda, discutiile risca sa devina foarte aprinse, scrie presa internationala.

Parlamentul grecFoto: Agerpres

In Belgia, Luxemburg, Cipru, Lituania, Italia, Spania si Portugalia, Parlamentul nu trebuie sa se pronunte. Nu va un vot nici in Malta sau Slovenia pentru ca angajamentul lor financiar in favoarea Greciei nu creste, deoarece noul program ar trebui sa fie supravegheat de Mecanismul european de stabilitate (MES), pentru care membrii zonei Euro au deblocat deja capital in 2012. In Olanda, ministrul Finantelor si presedinte al Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, va informa Parlamentul miercuri, dar nu este nevoie de niciun vot.

In mod similar, in Irlanda, unde guvernul nu va lansa o dezbatere parlamentara, mai devreme de luna septembrie pentru ca parlamentarii intra in vacnata la sfarsitul acestei saptamani.

GERMANIA

Deja in concediu, membrii Camerei inferioare a Parlamentului german, Bundestag, vor fi chemati la Berlin, sa voteze pentru a oferi guvernului un mandat de a negocia termenii si volumul exact de ajutor pentru Grecia.

Oficial, numai dupa acest vot, care va avea loc vineri dimineata, Berlinul poate intra in discutiile despre planul de salvare. Apoi, Bundestag-ul va trebui sa aprobe prin vot acordul, al carui prevederi importante au fost anuntate luni dimineata. Dar pana acum, nicio data a fost stabilit pentru aceasta a doua consultare.

Aritmetic, "marea coalitie" a conservatorilor si social-democratilor condusi de cancelarul Angela Merkel, au 504 din cei 631 de parlamentari. Dar, din punct de vedere politic, lucrurile sunt mult mai complicate pentru Merkel. Si nici opozitia nu aproba ajutorul pentru Grecia.

FINLANDA

Prim-ministrul Juha Sipila trebuie sa prezinte acordul negociat cu partenerii sai de coalitie, in special euroscepticilor partidului Adevaratii Finlandezi, care a cerut Grexitul. Guvernul trebuie sa-l prezinte apoi unei "mari comisii" formata din 25 de deputati din cei 200 cat numara Parlamentul, care a votat deja, sambata un mandat de negociere si va mai vota doar daca va considera acordul ca nepotrivit .

Data acestei intalniri nu a fost inca stabilita, dar va avea loc "in zilele urmatoare".

GRECIA

Parlamentul grec trebuie sa voteze de miercuri proiectul de acord adoptat, luni, la Bruxelles, si, la solicitarea europenilor sa implementeze din punct de vedere legislativ promisele reforme majore. Concesii importante facute creditorilor au starnit furie in sanul coalitiei de stanga radicala Syriza. Dar, cu ajutorul opozitiei, acordul ar trebui sa primesca un "da".

FRANTA

Presedintele Francois Hollande a declarat ca votul Adunarii Nationale va avea loc miercuri, 15 iulie. Acordul cu Grecia ar urma sa treaca, fara probleme. AUSTRIA Este necesar votul parlamentar pentru acordul privind Grecia si acesta ar urma sa aiba loc vineri. Majoritatea deputatilor ar urma sa il aprobe.

ESTONIA

Parlamentul estonian este programat sa se intalneasca joi. Rezultatul pozitiv al votului este asigurat, coalitia de guvernamant avand o majoritate puternica.

LETONIA

"Va fi foarte greu pentru mine sa conving Parlamentul", a recunoscut Laimdota Straujuma, care conduce guvernul. Data votului nu este inca cunoscuta.