Guvernul irakian a anuntat luni demararea unei operatiuni militare de anvergura, cu scopul de a recuceri provincia vestica Anbar, momentan sub dominatia Statului Islamic, scrie New York Times.

Nu a fost clar de la inceput daca operatiunea ar avea un impact mai mare decat cea pe care autoritatile irakiene au anuntat-o in luna mai, cand ISIS a cucerit orasul Ramadi, capitala provinciei Anbar, dupa ce au ocupat orasul Falluja de mai mult de un an.

O intrebare cruciala este daca ofensiva poate fi sustinuta de jucatorii ce privesc Statul Islamic drept un adversar real dar ale caror relatii sunt tensionate. In Irak, aceasta ofensiva ar include luptatorii siiti majoritatea din sud si o parte din fortele sunite ce au luptat impotriva ISIS pentru apararea provinciei Anbar.

In anuntul public referitor la demararea operatiunilor ofensive, Generalul Yahya Rasool, purtator de cuvant al Comandamentului pentru Operatiunile Comune, a declarat ca militiile siite, cunoscute drept comitete de mobilizare populara, si fortele tribale sunite au luat parte la confruntari in trecut alaturi de fortele armate irakiene, fortele speciale si politie.

La mai mult de un an de cand Statului Islamic a cucerit o mare parte din zonele nordice si vestice ale Irakului, fortele sale continua sa ocupe aceste pozitii, inclusiv in orasul Mosul, cel de-al treilea oras irakian ca marime. Cucerirea orasului Ramadi a intari pozitia militantilor in Anbar, o zona in mare parte desertica ce le permite sa apere mai usor orasul Mosul din nord si sa treaca usor granita inspre Siria.

Anbar este in mare parte dominata de suniti si se intinde de la granitele Siriei, Iordaniei si Arabiei Saudite, pana la "portile" Bagdad-ului. Datorita pozitiei sale ca punct de sprijin al insurgentei impotriva ocupatiei americane, Anbar este provincia irakiana in care au murit cei mai multi soldati americani.