Cunoscutul editorialist al Financial Times, Gideon Rachman, creioneaza intr-un editorial din publicatia britanica un tablou complet diferit de discursul general abordat de presa europeana cu privire la acordul dintre Grecia si Troika. “Europa s-a trezit luni in titluri despre umilirea Greciei, triumful atotputernicei Germanii si subminarea democratiei in Europa. Ce nonsens”, comenteaza Rachman.

Editorialistul Financial Times explica ca Germania a fost de acord sa salveze pentru a treia oara Grecia in schimbul unor promisiuni de reforma pe care guvernul Syriza “va face in mod clar orice ca sa le deturneze”. Rachman a fost la Atena saptamana trecuta si isi exprima compasiunea pentru grecii obisnuiti, dar subliniaza ca teza conform careia europenii cei cruzi au impus austeritatea unei tari altfel sanatoase este “o fantezie neo-stangista. Grecia a fost prost guvernata timp de decenii si a trait peste ceea ce isi permitea”.

Referendumul inutil organizat de premierul Tsipras, si castigat covarsitor de varianta NU, a exprimat sprijinul poporului grec pentru ca restul Europei “sa continue sa imprumute miliarde Greciei, dar in conditiile Atenei. Asta nu a fost niciodata realist. Adevarata constrangere asupra libertatii Greciei nu este natura nedemocratica a UE. Ci faptul ca Grecia este falita”. Fara banii europenilor, austeritatea in Grecia ar fi fost mult mai dura si brusca.

Noul imprumut care va fi acordat Greciei este de 85 miliarde de euro, adica dublul PIB-ului anual al Serbiei, o tara de dimensiuni medii din aceeasi regiune. Financial Times subliniaza ca sprijinul acordat Greciei de presedintele socialist al Frantei, Francois Hollande, se datoreaza faptului ca si guvernul de la Paris isi reformeaza economia cu la fel de multa dificultate ca si cel de la Atena si traieste tot peste ceea ce si-ar putea permite.

Germania a acceptat insa acest nou aranjament pentru a nu-si distruge complet reputatia in Uniunea Europeana si in lume. “In realitate, Euro deja otraveste atitudinea Germaniei fata de Europa si atitudinea Europei fata de Germania”, conchide Financial Times.