Cunoscutul lider al cartelului drogurilor Sinaloa, Joaquin "El Chapo" (Piticul) Guzman, a evadat sambata seara dintr-o inchisoare de maxima securitate, pentru a doua oara, printr-un tunel sapat sub celula sa si dotat cu guri de aerisire, punandu-l intr-o lumina proasta pe presedintele Mexican Enrique Pena Nieto, care a promis sa lupte impotriva violentei cartelurilor, relateaza Reuters.

Joaquin "El Chapo" GuzmanFoto: Captura YouTube

"Lordul drogurilor" a evadat printr-un tunel de peste 1,5 kilometri lungime, cu iesire pe o proprietate abandonata din apropierea oraseului de langa inchisoare, a anuntat duminica Comisarul pentru Securitate Nationala Alejandro Rubido intr-o conferinta de presa.

Este pentru a doua oara cand seful cartelului de droguri evadeaza din inchisoare. Prima data a fost in 2001 cand i-a mituit pe gardieni.

Guzman apare intr-o inregistrare intrand in zona dusului din celula, sambata la ora locala 20:52 (1:52 GMT duminica), si apoi dispare, a precizat Comisariatul pentru Securitate Nationala.

Cautat de procurorii americani si candva inclus pe lista Forbes a miliardarilor, Guzman disparuse deja in momentul in care gardieni au intrat in celula lui din inchisoarea Altiplano din centrul Mexicului.

"Aceasta va fi o imensa pata neagra pentru administrarea lui Pena Nieto", a declarat Mike Vigil, fostul sef de operatiuni globale in cadrul US Drug Enforcement Administration.

"Nu cred ca au luat in considerare viclenia lui Chapo Guzman si resursele nelimitate pe care le are la dispozitie. Daca Chapo Guzman reuseste sa ajunga in zona montana din statul Sinaloa pe care o stie atat de bine (...) e posibil sa nu mai poata fi capturat din nou", a mai declarat Vigil.

Sub o gaura de 50 cmx50 cm in podeaua zonei de dus din celula sa, politistii au gasit o scara care cobora in jur de 10 metri pana intr-un tunel cu inaltime de 1,7 metri si 70-80 cm latime.

La iesirea din tunel, gardienii au descoperit o motocicleta montata pe sine, folosita probabil pentru a scoate pamantul in timpul sapaturilor, a precizat Rubido, precum si echipament pentru pomparea aerului in tunel.

Angajatii inchisorii au fost interogati imediat in legatura cu evadarea.

Presedintele Pena Nieto a lansat o operatiune extinsa de cautare a lui Guzman iar apoi a ordonat o investigatie pentru a se afla daca evadarea acestuia s-a facut cu ajutorul unor oficiali publici.

"Nu exista nicio urma de indoiala ca este un afront la adresa statului Mexican insa am incredere ca institutiile (...) il pot recaptura pe acest criminal", a aratat seful presedintele Pena Nieto intr-o declaratie de presa.

Guzman a fost unul dintre cei mai mari capi interlopi din intreaga lume, conducand puternicul cartel Sinaloa care a facut contrabanda in SUA cu cocaina, marijuana si metamfetamine in valoare de miliarde de dolari.

Evadarea lui Guzman, figura legendara in satele imprastiate in zona montana din nord-vestul Mexiului unde acesta a copilarit, submineaza puternic angajamentul lui Pena Nieto de a face ordine intr-o tara afectata de zeci de ani de violente provocate de bande organizate.

Procurorul General al SUA Loretta Lynch a declarat ca Washingtonul impartaseste ingrijorarea Mexicului in privinta evadarii, oferind asistenta in capturarea evadatului si mentionand ca SUA il acuza pe Guzman de numeroase infractiuni de trafic de droguri si crima organizata.

Evadarea s-a produs in statul Mexic, statul de origine al lui Pena Nieto, care si-a inceput mandatul in 2012 promitand sa lupte impotriva violentei cartelurilor, care au facut peste 100.000 de victime din 2007 pana acum.