Atenienii asteptau cu nerabdare - ingrijorati, furiosi sau plini de speranta - ca Eurogrupul si summitul liderilor din zona euro sa decida duminica viitorul financiar al tarii lor - inauntrul sau in afara zonei monedei unice europene, relateaza AFP, citata de Mediafax.

GreciaFoto: Agerpres/EPA

Un tanar somer, Angelos Panolas, nu este optimist, dupa tensiunile din timpul reuniunii Eurogrupului in noaptea de sambata spre duminica. "Obtinerea unui acord va fi foarte dificila. Eu nu-i vad pe partenerii europeni dispusi sa ofere cadouri grecilor", spune el.

Dar nu este ingrijorat. "Ce-o fi, o fi", spune tanarul, care inclina sa creada ca, mai degraba, "Grecia nu va parasi zona euro".

Un pensionar, Yannis Theodoridis, remarca faptul ca "aceste ultime zile sunt foarte dure", "nu prea mai dormim, toata lumea este ingrijorata, nu mai sunt bani, bancile sunt inchise".

El este furios pe guvernele grecesti, "care n-ar trebui sa-si mai rada de oameni" si se intreaba "daca sa mai creada in ceva".

In orice caz, in opinia sa, "daca revenim la drahma, s-a terminat totul, va fi o catastrofa si nu vom putea sa ne intoarcem de unde am plecat".

Irini Karanasiou, in varsta de 77 de ani, crede, de asemenea, ca "partenerii europeni sunt duri cu Guvernul grec", dar ca, in acelasi timp, "grecii sunt si ei vinovati de aceasta situatie", deoarece "nu eram pregatiti sa negociem cu ei la inceput". Irini prefera sa nu se gandeasca la Grexit.

"Ei ar trebui sa iasa din Europa"

"Suntem, evident, stresati si ne este frica pentru viitorul tarii noastre", spune Katerina, in varsta de 23 de ani, ghid turistic. "Creditorii exagereaza si deturneaza adevarul pentru a arata o fata urata a Greciei", crede ea, subliniind ca "asta nu ajuta lucrurile sa avanseze".

Nikos, alt pensionar, este foarte furios pe "(ministrul german de Finante Wolfgang) Schauble si pe altii, care vor face in curand parte din trecut, iar istoria ii va judeca. Eu cred ca ei comit o greseala fiind atat de duri cu Grecia. Ei incearca sa dea Grecia afara din propria casa!".

El mai spune ca "daca vedem ceva "Made in Finland" nu vom cumpara". Finlanda este una dintre cele mai dure tari cu Grecia. "Acesti oameni sunt atat de reci. Ei sunt cei care ar trebui sa plece din Europa", transeaza el.

Insa, in opinia sa, "Europa vrea Grecia. Nu vad de ce ei (creditorii) nu s-ar pune de acord".