Lideri politici din cadrul coalitiei guvernamentale conduse catre Syriza (extrema stanga) acuza grupul de tari condus de Germania, care se opune celui de-al treilea plan de salvare a Greciei, ca incearca sa doboare Guvernul condus de Alexis Tsipras, relateaza Financial Times (FT) in editia onlline, citat de Mediafax.

Inainte de summitul decisiv al liderilor din zona euro de duminica, o propunere germana ca Atena sa iasa pentru o perioada de cinci ani din zona euro a provocat temeri ca Berlinul este putin interesat de mentinerea Greciei in zona mondei unice. Recalcitranta unor tari ca Germania, Finlanda, Slovacia si tarile baltice exercita o presiune enorma asupra lui Tsipras, care ar urma sa-si remanieze Cabinetul, intr-o incercare de a evita o prabusire politica la Atena saptamana viitoare.

"Miza aici este o incercare de umilire a Greciei si grecilor sau de rasturnare a Guvernului lui Alexis Tsipras", a declarat pentru Mega TV Dimitrios Papadimoulis, un politician din cadrul Syriza, vicepresedinte al Parlamentului European (PE).

Si mai mult, politicienii greci argumenteaza ca opozitia fata de Syriza are la baza o agenda politica ce bate mult mai departe decat calculele cu privire la acceptarea sau nu a propunerilor de reforma.

Intr-un rezumat al negocierilor de sambata, oficiali guvernamentali au declarat pentru presa graeca ca, "in contextul in care ieri (sambata) exista un acord de principiu in cadrul Eurogrupului, un grup de tari a ridicat problema "credibilitatii", dar fara sa precizeze exact ce este necesar sa se faca. Este clar ca unele tari, din motive care nu au legatura cu reformele si programul, nu vor un acord".

"Tari puternice din UE si membri noi" se pliaza intereselor de casa, a declarat ministrul grec de Externe Nikos Kotzias, vizand abia voalat Germania.

In pofida faptului ca Parlamentul a sustinut sambata, cu o majoritate covarsitoare, pachetul de reforme, Tsipras se confrunta cu amenintarea fisurarii coalitiei pe care o conduce. Lideri Syriza precum ministrul Energiei Panagiotis Lafazanis, presedintele Parlamentului Zoe Konstantopoulou si adjunctul ministrului Muncii Dimitris Stratoulis s-au abtinut de la vot. Yanis Varoufakis, fostul ministru al Finantelor, a absentat de la sedinta Legislativului. El a plecat pe Insula Egina, invocand probleme de familie.

Liderul To Potami (centru) Stavros Theodorakis a subliniat asupra nevoii unui "adevrat Guvern de uniune nationala", un posibil semn al fisurilor de pe frontul de acasa. "Ceea ce ne trebuie este o echipa hotarata de 20 (de oameni), capabili si progresisti, care sa spuna "hai s-o facem"", a declarat el intr-un interviu pentru ziarul Efimerida Ton Syntakton.