Ministrii de Finante din zona euro au redactat duminica o lista de conditii suplimentare ce trebuie sa fie indeplinite de guvernul grec pentru a putea incepe negocierile pentru cel de al treilea program de asistenta financiara, au declarat pentru Reuters si AFP o serie de surse europene.

GreciaFoto: AGERPRES

Atena a solicitat recent un nou ajutor financiar de la zona euro - estimat la circa 74 de miliarde de euro pe trei ani - si a propus finalizarea unui program de reforme ambitios, scrie Agerpres.

"Eurogrupul a ajuns la concluzia ca nu exista inca o baza pentru a incepe negocierile pentru un nou program", se arata intr-un comunicat de presa consultat de Reuters. Pentru a putea incepe astfel de negocieri, ministrii de Finante din zona euro vor ca Grecia sa modifice Taxa pe Valoarea Adaugata si sistemul de pensii, sa extinda baza de impozitare pentru a creste veniturile la buget si sa creasca independenta Oficiului national de statistica (Elstat). "Numai dupa implementarea legala a masurilor mentionate mai sus pot incepe negocierile cu privire la un memorandum de intelegere", se mai arata in acest comunicat ce va fi prezentat si liderilor din zona euro care se reunesc duminica seara la Bruxelles.

Potrivit AFP, car citeaza un diplomat european, textul, care este inca in statul de proiect, include si propunerea Germaniei privind crearea in afara Greciei a unui fond care sa regrupeze active grecesti in valoare de 50 de miliarde de euro, pentru a garanta privatizarile promise de autoritatile de la Atena. In schimb, in ultima versiune a documentului nu mai este inclusa si o a doua idee germana, cea referitoare la o iesire a Greciei din zona euro pentru o perioada de cinci ani, insotita de o restructurare a datoriei Greciei.

In cursul acestei seri, liderii din zona euro ar urma sa preia stafeta de la ministrii de Finante pentru a decide daca demareaza sau nu negocierile cu Atena pentru al treilea plan de ajutor, conditie sine qua non pentru a evita iesirea Greciei din zona euro.