Premierul sarb Aleksandar Vucic a fost atins la cap de o piatra aruncata de unul dintre participantii la ceremonia de comemorare a victimelor masacrului de la Srebrenica la 20 de ani de la evenimentele din 1995, fiind nevoit sa plece in graba de la locul incidentului, relateaza AFP, citand agentia sarba de presa Tanjug.

Premierul sarb Aleksandar Vucic, escortatFoto: Agerpres/EPA

Premierul sarb a parasit in fuga cimitirul memorial, inconjurat de agentii serviciului sau de paza, potrivit jurnalistilor AFP, citeaza Agerpres.

Potrivit agentiei Tanjug, care citeaza corespondenti de la fata locului, Vucic a fost atins la cap de una dintre pietrele aruncate si ochelarii i-au fost sparti.

Aleksandar Vucic a depus o floare in fata unui monument pe care se afla numele a celor peste 6.200 de victime identificate si inmormantate in cimitirul memorial, cand multimea a inceput sa scandeze "Allah Akbar" (Dumnezeu e mare) si sa arunce cu pietre in directia lui.

Jurnalistii AFP de la fata locului sustin ca agentii din serviciul de paza al premierului sarb au fost loviti cu pietre aruncate din multime. Inconjurat de agentii de paza, Vucic a reusit sa paraseasca memorialul si sa se indeparteze in directia mai multor automobile din zona, in timp ce organizatorii lansau apeluri la calm prin portavoci.

In acel moment un imam a inceput o rugaciune si majoritatea participantilor si-au indreptat atentia spre ceremonia religioasa in urma careia 136 de victime ale masacrului recent identificate urmau sa fie ingropate.

Potrivit AFP, Vucic a mai fost huiduit pentru scurt timp si cand a intrat intr-un hangar unde membri ai delegatiei internationale semnau cartea de condoleante. Vineri, ministrul sarb de interne a avertizat asupra riscurilor pentru securitatea premierului sarb.

UPDATE: Serbia condamna o "tentativa de asasinat" asupra premierului Vucic

Ministrul de interne sarb a calificat sambata drept "tentativa de asasinat" incidentul de la ceremonia organizata cu prilejul implinirii a 20 de ani de la masacrul de la Srebrenica, de unde prim-ministrul Aleksandar Vucic a fost alungat cu pietre si huiduieli de multime, relateaza Agerpres citand Reuters.

"Este un atac scandalos si pot spune ca poate fi perceput ca o tentativa de asasinat", a declarat Nebojsa Stefanovic pentru postul sarb de televiziune Pink.

"Bosnia nu a reusit sa asigure nici macar conditiile minime pentru siguranta prim-ministrului", a adaugat ministrul sarb de interne.

La randul sau, seful diplomatiei sarbe, Ivica Dacic, a condamnat "un atac asupra intregii Serbii".

"Prim-ministrul s-a comportat ca un om de stat decizand sa mearga sa-si prezinte omagiile in fata victimelor. Este un atac nu numai asupra lui Vucic ci si asupra intregii Serbii si a politicii sale de pace si cooperare regionala", a afirmat ministrul de externe intr-un comunicat citat de AFP.

Sambata, inainte de a pleca de la Belgra spre Srebrenica, Vucic a condamnat, intr-o scrisoare deschisa, o "crima monstruoasa", evocand masacrarea a 8.000 de musulmani.

"Au trecut 20 de ani de la teribila crima din Srebrenica. Nu exista cuvinte care sa poata fi rostite pentru a exprima tristetea si regretele pentru victime, nici furia fata de cei care au comis aceasta crima monstruoasa", a scris Vucic in scrisoarea deschisa, insa fara a folosi cuvantul "genocid".

In urma cu 20 de ani, in iulie 1995, in timp ce regiunea era declarata "zona protejata" de ONU, circa 8.000 de barbati si baieti musulmani au fost ucisi la Srebrenica de fortele sarbe bosniace, cel mai sangeros masacru din Europa de la finalul celui de Al Doilea Razboi Mondial.

Liderii politic si militar al sarbilor din Bosnia, Radovan Karadzic si Ratko Mladic, acuzati ca ar fi fost eminentele cenusii ale masacrului de la Srebrenica, sunt judecati pentru genocid de Tribunalul penal international pentru fosta Iugoslavie, care a pronuntat deja cinci condamnari pentru genocid.

_______

20 de ani de la masacrul din Srebrenica

20 de ani de la masacrul din Srebrenica

Foto: Agerpres/EPA

Zeci de mii de persoane erau prezente, sambata, la Srebrenica, pentru a participa la ceremoniile care marcheaza 20 de ani de la masacrarea a 8.000 de barbati si baieti musulmani, macel calificat drept "genocid" de justitia internationala, informeaza AFP.

Cu aceasta ocazie, sicriele a 136 de victime identificate ale acestui masacru, care a avut loc in iulie 1995, vor fi inhumate in jurul orei 11.00 GMT (14.00, ora Romaniei), scrie Agerpres. Pana in ziua de azi, 6.421 de victime descoperite si identificate au fost inhumate la Memorialul din Srebrenica, iar alte 230 in alte cimitire.

Razboiul intercomunitar din Bosnia (1992-1995) s-a soldat cu circa 100.000 de morti si aproximativ 2 milioane de refugiati, adica aproape jumatate din populatia acestei regiuni la acea data.

Numeroase personalitati internationale, printre care presedintele de atunci al SUA, Bill Clinton, a carui administratie a fost arhitectul acordurilor de pace de la Dayton ce au pus capat conflictului bosniac, vor fi prezenti la Srebrenica.

In 2010, parlamentul sarb a adoptat o declaratie privind Srebrenica fara a folosi cuvantul "genocid". In 2013, actualul presedinte sarb Tomislav Nikolic "a cerut in genunchi ca Serbia sa fie iertata pentru crima comisa la Srebrenica", insa fara a rosti cuvantul tabu.

Serbia, care refuza in continuare sa accepte faptul ca un "genocid" ar fi avut loc la Srebrenica, va fi reprezentata sambata de premierul Aleksandar Vucic.

Subiectul continua sa anime dezbaterile pe scena politica internationala si ramane o problema ce tensioneaza relatiile dintre Serbia si Bosnia.

Miercuri, Rusia a respins prin veto un proiect de rezolutie al ONU privind Srebrenica, decizie in legatura cu care Belgradul si-a exprimat satisfactia, insa care a fost deplansa de familiile victimelor, dar si de SUA.

La 20 de ani de la masacrul din Srebrenica, Bosnia, una dintre cele mai sarace tari din Europa, ramane cantonata in divizari si se afla in coada candidatilor la aderare in UE. Musulmani (40%), sarbi (30%, crestin-ortodocsi) si croati (10%, crestin-catolici), principalele comunitati ale acestei tari cu o populatie de 3,8 milioane de locuitori, se privesc in continuare cu neincredere.